İsrail nüvǝ danıqışlarında ǝldǝ edilǝn razılığı tǝnqid edib

İsrail İran ilǝ BMT-nin 5 daimi üzvü vǝ Almaniya arasında nüvǝ danıqışlarında ǝldǝ edilǝn razılığı tǝnqid edib.

224881
İsrail nüvǝ danıqışlarında ǝldǝ edilǝn razılığı tǝnqid edib

İsrail İran ilǝ BMT-nin 5 daimi üzvü vǝ Almaniya arasında nüvǝ danıqışlarında ǝldǝ edilǝn razılığı tǝnqid edib.
ABŞ isǝ İsraili tǝhlükǝ ilǝ üzlǝşdirǝcǝk bir sazişi ǝsla imzalamayacağını açıqlayıb.
Ağ evin nümayǝndǝsi Erik Şultz (Eric Shultz) açıqlama verǝrǝk deyib ki, Obama İsrail dövlǝtinǝ tǝhdid tǝşkil edǝ bilǝcǝk bir sazişi imzalamaz. ABŞ-ın İran mövzsundakı tǝk narahatlığı nüvǝ proqramı dǝyildir. Dünǝn olduğu kimi bu gün dǝ bu narahatlıqlar davam edir.
İsrail Baş naziri Binyamin Netanyahu isǝ hökumǝt olaraq bu siyasi çǝrçivǝ sazişinǝ sǝrt şǝkildǝ qarşı olduqlarını qeyd edib.
Kabinetlǝ tǝcili toplantı keçirǝn Netanyahu gǝlǝcǝkdǝ yekun anlaşma ǝldǝ olunacağı tǝqdirdǝ sǝnǝdǝ İranın İsrailin var olmaq hüququnu tanıyan bir ifadǝ ǝlavǝ edilmǝsini istǝyib.
Misir vǝ Suriya isǝ siyasi çǝrçivǝ sazişinin yekun sazişlǝ nǝticǝlǝnmǝsi vǝ Orta Şǝrqdǝ sabitliyin hakim olmasını istǝdiklǝrini dilǝ gǝtiriblǝr.
Әldǝ edilǝn razılıqda İranın 20 min olan sentrifuqa sayını 5 minǝ düşürmǝsi, zǝnginlǝşdirilmiş uranın ǝksǝriyyǝtindǝn imtina etmǝsi, Fordo nüvǝ obyektindǝ 15 il müddǝtindǝ uran zǝnginlǝşdirilmǝmǝsi nǝzǝrǝ alınıb.
İran prezidenti Hǝsǝn Ruhani iyun ayının axırında yekun saziş qüvvǝyǝ mindikdǝ dǝrhal ölkǝsinǝ tǝtbiq edilǝn sanksiyaların lǝğv edilǝcǝyini söylǝyib.
Qǝbul edilǝcǝk yekun razılıqın iyul ayında qüvvǝyǝ minmǝsindǝn sonra dünyada yeni bir ǝmǝkdaşlıq dövrünün başlayacağını bildirǝn Ruhani, nüvǝ texnologiyalardan ǝl çekmǝdiklǝrini qeyd edib.


Etiketlәr:

Әlaqәli Xәbәrlәr