“Afrika’yı Türkiye’ye getirdik”, A.A.Bah

TRT “Türkiye’nin Sesi” Radyosunun hazırladığı programda konuklarımız Serra Lione’de “Lopi Power İnternatıonal Ltd” şirketinin kurucusu Alfa (Alpha) Ahmed Bah və Türkiye Sektörlerarası İşbirliği Kurumunun İç Anadolu Sorumlusu Günay Nebiyeva’dır

1962283
“Afrika’yı Türkiye’ye getirdik”, A.A.Bah

 

Sevda Mirze (aparıcı): TRT “Türkiye’nin Sesi” Radyosu Azerbaycan Türkçesi Masasının hazırladığı "Gönül Coğrafiyasından Türkiye" programında konuklarımız Serra Lione’de “Lopi Power İnternatıonal Ltd” şirketinin kurucusu və baş direktoru Alfa (Alpha) Ahmed Bah və Türkiye Sektörlerarası İşbirliği Kurumunun İç Anadolu Sorumlusu Günay Nebiyeva’dır.

  Alfa Ahmed Bah Sierre Lione’dendir. Şirketi genellikle güneş enejisi panel hizmetleri veriyor. Şimdiye kadar Hindistan, Malayziya, Birleşmiş Erep Emirlikleri, Çin ile ticaret ilişkileri kurmayı başarmıştır.

  Alfa Bey, Türkiye’de olma sebepinizi kendi dilinizden duymak istiyoruz.

Alfa Ahmed Bah (Lopi Power İnternatıonal Ltd): Deprem olaylarından az sonra Türkiye’ye geldim. İnsanlık görevimi yerine getirmek istedim. Sierre Lione’de başka felaketler olsa da, hiç bir zaman deprem olmamış. Aylar önce Nigeriya’da böyle bir felaketin baş vermesi sonuçunda 45 saniye içerisinde binlerce insan hayatını, evini, işini kaypetti.

  Türkiye’de meydana gelen felaketin boyutu çok büyük, sadece bir şehir değil, onlarla şehir enkaz altında. Bu acıyı sizinle paylaşmak istedim. Ben de bir insan olarak kendimi o insanların yerine koydum ve deprem bölgesine gitmek istediğimi söyledim. O insanlara dokunmak istedim ve bu yüzden WCİ Formu Organizasyon Şirketinin Kurucusu Utku bey ve Ankarada onların temsilcisi olan Günay hanıma ricada bulundum ve sağolsunlar beraber İskenderun ve Hatay’a gittik. Ankara’da da bir depremzede ailesini ziyaret ettim ve artık onları da benim ailem olarak kabülettim.

  Gördüğüm manzara sözle ifade edilmiyor. Bu, bir felaket. Başta Karhamanmaraş olmakla depremin olduğu bölge hem de bir sanayi bölgesidir. Ona göre bizim amacımız zorunlu ihtiyac mazlemelerinden baska, oranın iş adamlarını desteklemek, ruhtan düşmemelerini sağlamak, “tekrar iş hayatlarına döne bilmeleri için neler yapabiliriz” diye düşünmektir. Mesela, İsgenderun’da bir çelik metal fabrikası ofisine gittik, oradaki iş adamaları ile görüştük, geleceğe dönük konuları ele aldık. O bölgelerin hızlıca kalkınmaya ihtiyacı var ve ben de bir iş adamı olarak ikili ilişkileri geliştirerek bu konuda işbirlikleri hakkında düşünüyorum.

Günay Nebiyeva (Türkiye Sektörlerarası İşbirliği Kurumunun İç Anadolu Sorumlusu): Bu deprem olayı her kesi sarstı. Bizi de, Afrıkalıları da üzdü. Türkiye’ye başsağlığı ve destek mesajları gönderdiler. Deprem olayını duyunca Alfa bey derhal Türkiye’ye geldi, bizzat destek olmak istedi, depermzedelere kendisi dokunmak istedi, o bölgeye gitti, yardımlara katkıda bulundu.

Sevda Mirze: Türkiye’de ilk defa olduğunuzu söylediniz. Ülkeyi ve insanlarını nasıl buldunuz?

Alfa Ahmed Bah: Türkiye’yi iyi görüyorum. Müslüman ülkesi olma bakımından Sierra Lione ile Türkiye arasında çok büyük farklar yok. Sierra Lione küçük ülke, Türkiye büyük. Bu ülke insanları ile, her şeyi ile ilk günden bana pozitiv göründü. Türkiye’yi sevdim. Güzel bir memleket. Kendimi burada iyi hiss ediyor ve rahat ifade edebiliyorum. Ben iş adamı olduğum için düşüncelerim de bunun üzerinde kurulu: nasıl bir birimize katkıda bulunabiliriz.

Günay Nebiyeva: Bizim şirketin Sektörlerarası İşbirliği Kurumunun (WCİ) uzmanlık alanı Afrika kitasıdır, 13 yıla yakındır bu coğrafiyanın ülkelerinde araştırmalar yapıyor. Türkiye’de yapılacak İstanbul’daki forum say hesapı ile 8. olacak.

Sevda Mirze: Neden İstanbul’daki foruma bu kadar öncelik veriyorsunuz?

Günay Nebiyeva: Sektörlerarası İşbirliği Forumunun Türkiye’deki organizasyon şirketinin kurucusu Utku Bengisu defalarca Afrika kitasına gitmiş, 44 ülkesinde bulunmuş, bir çok bölgesini karış karış gezmiş, oradaki iş imkanlarını araştırmış ve Afrika’nın Türkiye ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu belirterek kıtanın iş adamlarını Türkiye’ye davet etmiş, Türkiye’nin de iş adamlarını oraya götürmüş, ticari ilişkilerin sağlanmasında büyük röl almış. Bu esasta 2023 Mart ayının 20,21, 22 tarihlerinde İstanbul’da büyük bir forum var. Bu forumda Afrikanın 54 ülkesinden 1500 şirket temsil olunuyor.

Alfa Ahmed Bah: Türkiye’den 400’den fazla şirket katılıyor foruma. Bu şirketlerin bir biri ile ikili görüşmeler yapılması sağlanacak. Ben de Sierra Lione’den toplantıya katılmışım. Hindistan, Malatya, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri’nden sonra Türkiye ile de ticaret yapmayı karar almışız.     

  Ben bir iş adamı olarak Türkiye ile ticari ilişkilerin olmasını ve yüksek düzeye çıkmasını temenne ediyorum. Buna göre Sierra Lione Afrika iş adamları ile Türkiye iş adamlarını görüşdürmek, buluşturmak, her iki tarafa faydalı olmak gerektir. Türkiye ticaretin merkezinde karar tutmuş.

Günay Nebiyeva: Forumun maksatı Türkiye ile Afrika ülkelerinin ayrı-ayrı şirketleri ile Türkiye ticari ilişkilerini en güzel şekilde kurmak, iş adamlarını hep bir araya getirmek, onların işbirliği sayesinde ithalat ve ihracatı artırmak, tüm fırsatları değerlendirmektir.  

Alfa Ahmed Bah: Bizim şirketin bir sloganı var: “Gelecek Afrikadır, Afrika gelecektir”. 



Әlaqәli Xәbәrlәr