Mammadov: Marrëdhëniet vëllazërore Turqi-Azerbajxhan janë model

Ambasadori i Azerbajxhanit në Ankara, Reshad Mammadov tha se marrëdhëniet midis Turqisë dhe Azerbajxhanit bazohen në marrëdhënie vëllazërore dhe jo në marrëdhënie normale ndërshtetërore dhe se vëllazëria Turqi-Azerbajxhan është një model për botën.

1763195
Mammadov: Marrëdhëniet vëllazërore Turqi-Azerbajxhan janë model

Ambasadori i Azerbajxhanit në Ankara, Reshad Mammadov tha se marrëdhëniet midis Turqisë dhe Azerbajxhanit bazohen në marrëdhënie vëllazërore dhe jo në marrëdhënie normale ndërshtetërore dhe se vëllazëria Turqi-Azerbajxhan është një model për botën.

Mammadov mbajti një fjalim në seancën e titulluar "Organizimi i Shteteve Turke dhe Azerbajxhanit", që u organizua të shtunën në Institutin e Mendimit Strategjik (SDE) në kryeqytetin Ankara.

Duke shprehur se marrëdhëniet e vendit të tij me Turqinë janë mbi marrëdhëniet normale ndërshtetërore, Mammadov përmendi projektet që Azerbajxhani i ka realizuar së bashku me Turqinë edhe dha shembuj si gazsjellësi Baku-Tbilisi-Ceyhan dhe projekti i hekurudhës Baku-Tbilisi-Kars.

Duke vënë në dukje se mbështetja e Turqisë është shumë e rëndësishme në realizimin e këtyre projekteve nga Azerbajxhani dhe se këto projekte plotësojnë nevojat e të gjithëve, Mammadov tha, "Turqia nuk përbën kërcënim për asnjë shtet. Turqia kapërcen rrugën e kërcënimeve të krijuara. Vëllazëria Turqi-Azerbajxhan është një model."

Ai tha se Azerbajxhani vetëm në sektorin e energjisë në Turqi ka investuar 19.5 miliardë dollarë.

“Kush i sheh dobitë e industrisë së mbrojtjes të Ministrisë së Mbrojtjes së Turqisë? Ne shohim. Ushtria e Azerbajxhanit u themelua sipas modelit turk”.

Duke përmendur rëndësinë e Organizatës së Shteteve Turke, Mammadov tha se kjo organizatë, ndryshe nga të gjitha organizatat e tjera, është e “natyrshme” dhe se qytetarët e këtyre shteteve e dëshirojnë këtë organizim.

Kurse në lidhje me trazirat në Kazakistan, Mammadov tha: “Të mëdha ishin edhe problemet sociale, faktorët e brendshëm. Por kishte edhe shumë nga ata që i përdorën këto ngjarje.”

Mammadov tha se populli i Kazakistanit dhe Kazakistanit do të bëhet pak më i fortë pas këtyre ngjarjeve.

 


Lajme të ngjashme