“Të gjitha vendet të marrin përgjegjësinë për trajtimin e problemeve klimatike dhe mjedisore”

Presidenti Recep Tayyip Erdogan tha se trajtimi i ndryshimeve klimatike dhe problemet mjedisore nuk mund të transferohen vetëm në vende të caktuara, por është e domosdoshme që të gjitha vendet të marrin përgjegjësinë.

1718266
“Të gjitha vendet të marrin përgjegjësinë për trajtimin e problemeve klimatike dhe mjedisore”
erdogan.jpg
erdogan.jpg

Presidenti Recep Tayyip Erdogan tha se trajtimi i ndryshimeve klimatike dhe problemet mjedisore nuk mund të transferohen vetëm në vende të caktuara, por është e domosdoshme që të gjitha vendet të marrin përgjegjësinë.

Erdogan dërgoi një video mesazh në Konferencën e 15-të të Palëve të "Konventës së Kombeve të Bashkuara (OKB) mbi Diversitetin Biologjik" (COP15).

Duke vënë në dukje se njerëzimi përballet me sfida të tilla si ndryshimi i klimës, fatkeqësitë mjedisore, ndotja, siguria e ujit dhe ushqimit dhe humbja e biodiversitetit, Presidenti Erdogan tha se fatkeqësitë e fundit natyrore në vende të ndryshme të botës, të cilat kanë shkaktuar humbje serioze, tregojnë dimensionet e rënda të arritura nga këto probleme.

Kreu i shtetit turk shpjegoi se kjo situatë çon në konflikte dhe i detyron njerëzit të emigrojnë.

"Sigurisht, ata që duhet të ndërmarrin hapa përballë këtij kërcënimi që ndikon në të ardhmen tonë janë ata që kanë një përgjegjësi historike për lindjen e problemeve që çojnë në ndryshimin e klimës. Megjithatë, trajtimi i ndryshimeve klimatike dhe problemet mjedisore nuk mund t'i referohen vetëm disa vendeve pavarësisht fuqisë ekonomike, vendndodhjes gjeografike, përgjegjësisë historike, por është e domosdoshme që të gjitha vendet të marrin përgjegjësinë", bëri të ditur Erdogan.

Duke theksuar vendosmërinë e Turqisë për të mbrojtur biodiversitetin e saj të pasur si në tokë ashtu edhe në det, Erdogan tha se Turqia, e cila ndodhet në tre breza të ndryshëm klimatikë dhe tre zona biogjeografike, ka ekosisteme pyjore, malore, ujore, bregdetare dhe detare dhe format dhe kombinimet e tyre të ndryshme, ndërsa shtoi se 3 nga 8 qendrat e gjeneve bimore në botë kryqëzohen në Turqi dhe se vendi i tij është atdheu i qindra bimëve.

“Turqia do të presë Konferencën e 16-të të Palëve vitin e ardhshëm dhe do të marrë presidencën e radhës të Konventës së Kombeve të Bashkuara për Diversitetin Biologjik në vitet 2022-2024”, tha Presidenti, duke shtuar se ata do të luajnë një rol udhëheqës në marrjen e hapave të nevojshëm për të mbrojtur biodiversitetin si brenda ashtu edhe jashtë vendit.

 


Lajme të ngjashme