Oktay: BE-ja është bërë pjesë e pazgjidhshmërisë së problemit të Qipros

Zëvendëspresidenti Fuat Oktay tha se Bashkimi Evropian (BE) duke përfshirë pjesën greke të Qipros që i thotë "jo një zgjidhjeje" të problemit të ishullit është pala e pazgjidhshmërisë.

1682193
Oktay: BE-ja është bërë pjesë e pazgjidhshmërisë së problemit të Qipros

Zëvendëspresidenti Fuat Oktay tha se Bashkimi Evropian (BE) duke përfshirë pjesën greke të Qipros që i thotë "jo një zgjidhjeje" të problemit të ishullit është pala e pazgjidhshmërisë.

Oktay theksoi për Agjencinë e Lajmeve Anadolli (AA) se rajoni i Marashit të Mbyllur është territori i Republikës Turke të Qipros së Veriut (RTQV) dhe se procesi i rigjallërimit gradual do të japë kontribute të rëndësishme për rajonin, si dhe për të gjithë në ishull.

"Fatkeqësisht, BE-ja i ka kthyer shpinën fakteve dhe të mirës së përbashkët në Marash, si dhe zgjidhjes me dy shtete," tha Oktay.

"Ne kurrë nuk kemi dëgjuar që Bashkimi Evropian të shprehë shqetësim të thellë për dramat dhe krizat humanitare në Mesdhe, Egje, apo për racizmin dhe antiislamizmin që është përshkallëzuar në të gjithë Evropën. Megjithatë, kur bëhet fjalë për të drejtat e barabarta, drejtësia dhe sovranitetin e popullit turq qipriot, ata mund të flasin në mënyrë shumë të pamatur dhe të pandjeshme. Pavarësisht se pjesa greke dhe Greqia kanë thyer të gjitha premtimet e tyre deri më sot, janë larguar nga tryeza e bisedimeve, kanë shkelur marrëveshjet dhe kanë injoruar shoqërinë turke, turqit qipriotë paguan çmim çdo herë. As shqetësimet e thella dhe as kërcënimet e fshehta nuk do ta ndalojnë Turqinë të qëndrojë pranë turqve qipriotë. Të gjithë duhet ta dinë se nuk ka kthim prapa. Ne do të vazhdojmë të mbështesim angazhimin e RTQV-së për hapjen e Marashit dhe zgjidhjen me dy shtete", deklaroi Oktay.

Zëvendëspresidenti vuri në dukje se deklarata e bërë nga Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara (KS i OKB) mbi fazën e dytë të hapjes së Marash ishte një zhgënjim i plotë dhe se ishte e qartë se bashkësia ndërkombëtare po mbahej peng nga Greqia dhe pjesa greke.

"Ne i refuzojmë plotësisht deklaratat e bazuara në pretendime të rreme që nuk janë në përputhje me faktet në lidhje me ishullin, jo vetëm të Këshillit të Sigurimit të OKB -së, por edhe të disa vendeve që kanë shprehur opinione për këtë çështje. Dua të ritheksoj se të gjitha vendimet e marra nga RTQV brenda fushës së zgjerimit të Marashit janë në përputhje me të drejtat pronësore dhe janë plotësisht në përputhje me të drejtën ndërkombëtare", përfundoi Zëvendëspresidenti Oktay.

 


Lajme të ngjashme