20 Korriku, përvjetori i Operacionit të Paqes në Qipro

Bashkëkombësit turq që jetojnë në Qipro, atdheun mëmë (pra Turqinë) do ta kenë përherë pranë sa herë që sovraniteti dhe pavarësia e tyre do të përballen me ndonjë kërcënim.

Kıbrıs Barış Harekatı.jpg
Kıbrıs Barış Harekatı 3.jpg
Kıbrıs Barış Harekatı 1.jpg

Ishulli i Qipros gjatë pushtetit anglez kishte një strukturë me dy komunitete dhe dy fe. Grekët, të cilët prej vitit 1931 përpiqeshin për të fituar pavarësinë nga Anglia, dëshironin ta aneksojnë ishullin Greqisë.

Turqia, e cila sipas marrëveshjeve ndërkombëtare kishte të drejtën e vendit garantues, në vitin 1974 zbarkoi në ishull me qëllim të parandalimit të sulmeve ndaj komunitetit turk të ishullit.

Pothuajse gjysma e ishullit u çlirua nga ana e ushtrisë turke. Prej asaj dite e këtej filloi një periudhë e paqes.

Punimet për bashkimin e ishullit me dy komunitete vazhdojnë edhe sot e kësaj dite. Turqia do të vazhdoj të jetë pranë turqve të Qipros, siguria dhe ekzistenca e të cilëve është garantuar në saje të operacionit të paqes në ishull.Lajme të ngjashme