Sot është 716-vjetori i themelimit të Perandorisë Osmane

Sot kremtojmë 716-vjetorin e themelimit të Perandorisë Osmane. Sot përkujtojmë me të mirat e tij një shtet të madh botëror, i cili për 622 vjet sundoi në Azi, Evropë dhe Afrikë.

Sot është 716-vjetori i themelimit të Perandorisë Osmane

Si rezultat i sukseseve të korrura në këto beteja, djali i vogël i Ertugrul Gazi-ut, Osman Beu pas vdekjes së babait kaloi në krye të fisit. Me largimin nga Konya të sulltanit të fundit selxhuk në vitin 1299 për shkak të dyndjeve mongole, principata osmane shpalli pavarësinë ashtu si edhe principatat e tjera turke në Anadoll. E themeluar në kufirin e Perandorisë Bizantine dhe përballja me feudalët bizantinë, në dallim me fiset tjera që luftonin me njëri-tjetrin, bëri që kjo principatë të rritet më shpejtë. Turkmenët e ardhur nga Azia Qendrore filluan të bashkohen me principatën osmane me qëllim për t’u bërë ngadhënjimtarë dhe për të përfituar nga territoret e gjera. Kjo principatë, e cila u forcua nga aspekti numrit të banorëve, së fundmi rrethoi qytetin e Bursës, që në atë kohë ishte vendbanimi më i madh i rajonit. Gjatë marrjes së qytetit Osman Gaziu humbi jetën. Principata vazhdoi të rritet edhe gjatë kohës së Orhan Gaziu, që ishte djali i tij e që kaloi në vend të babait. Osmanlinjtë, të cilët pas një kohe të shkurtër kaluan në Evropë nëpërmjet Çanakalasë, filluan të bëhen pjesë edhe e historisë evropiane. Me marrjen e qytetit Edrene, u transferua këtu edhe kryeqyteti i osmanëve. Në këtë mënyrë osmanlinjtë i bënë të ditur botës se këtu ata do të qëndronin për një kohë të gjatë.


Fjalët Kyçe:

Lajme të ngjashme