Frytet e nismës afrikane të Turqisë

Marrëdhëniet e Turqisë me vendet e Afrikës janë forcuar dhe diversifikuar më shumë falë qasjes “win-win” që po ndiqet këto 15 vitet e fundit ndaj kontinentit.

Nisma afrikane

Shkëmbimet tregtare të Turqisë me vendet e Afrikës janë gjashtëfishuar duke arritur në 17,5 miliardë dollarë. Kurse investimet turke në Afrikë në vitin 2017 llogariten në 6,5 miliardë dollarë. Numri i ambasadave që ka hapur Turqia në kontinentin e Afrikës sot është 41. Me 45 vende të Afrikës janë nënshkruar marrëveshje bashkëpunimi tregtar dhe ekonomik. Kompania ajrore turke Turkish Airlines (THY) fluturon në 52 destinacione të 33 vendeve të Afrikës. (Grafiku është punuar nga Gözde Gültekiner e Anadolu Agency-AA)


Fjalët Kyçe: nisma afrikane , shkëmbimet tregtare me Afrikën , Presidenti Recep Tayyip Erdogan , Turkish Airlines (THY) , investimet turke në Afrikë