18 Marsi, Fitorja Detare e Çanakalasë

Flotat britanike dhe franceze, të cilat aspironin të pushtonin Stambollin dhe të shtynin Perandorinë Osmane jashtë Luftës I Botërore, tentuan të kalojë ngushticën e Çanakalasë me luftanije, por dështuan.

1380463
18 Marsi, Fitorja Detare e Çanakalasë

Ky sulm, i cili rezultoi me fitoren e madhe të forcave detare dhe ushtrisë osmane, shkaktoi humbje të mëdha në flotat e Anglisë dhe Francës dhe i detyroi ato të tërhiqen.

Duke kuptuar se nuk mund ta kalojnë ngushticën nga deti, forcat pushtuese filluan sulmet tokësore.

Pavarësisht humbjeve të mëdha të popullit turk, i cili shfaqi trimëri dhe sakrificë të jashtëzakonshme, forcat okupatore nuk arritën ta kalojnë ngushticën.

“Çanakalaja nuk kalohet!”: Kjo u përsërit edhe njëherë me një gjuhë të qartë dhe të kuptueshme për miqtë dhe armiqtë.

Fitoren e Betejës Detare të Çanakalasë e festojmë me entuziazëm edhe sot, në përvjetorin e 105-të.Lajme të ngjashme