Profesoresha turke zhvillon metodën e re të trajtimit kundër të gjitha varianteve të Covid-19

Profesoresha Derya Unutmaz, studiuese kryesore në Institutin Laboratorik Jackson në Konektikat, tha se ata kanë bërë përparim të rëndësishëm në punën për një trajtim të ri duke përdorur teknologjinë e biologjisë sintetike.

1768638
Profesoresha turke zhvillon metodën e re të trajtimit kundër të gjitha varianteve të Covid-19

Profesoresha turke në Shtetet e Bashkuara të Amerikës (SHBA), zhvilloi një metodë efektive trajtimi kundër të gjitha varianteve të llojit të ri të koronavirusit (Covid-19).

Profesoresha Derya Unutmaz, studiuese kryesore në Institutin Laboratorik Jackson në Konektikat, tha se ata kanë bërë përparim të rëndësishëm në punën për një trajtim të ri duke përdorur teknologjinë e biologjisë sintetike.

Ajo vuri në dukje se variantet e Covid-19 mund t'i shpëtojnë antitrupave të zhvilluara nga trupi, kështu që edhe njerëzit që kanë përfunduar vaksinat e tyre janë infektuar me virusin, shembulli i fundit është varianti Omikron që aktualisht po ndikon në botë.

Duke vënë në dukje se ata përdorin teknologjinë e biologjisë sintetike në metodën e trajtimit që kanë zhvilluar, Unutmaz tha: "Ka zgjatime në sipërfaqen e virusit të quajtur proteina me majë, këto janë çelësat e virusit. Duke i përdorur ato, virusi lidhet me kyçin e sipërfaqes së qelizës dhe e hap atë dhe hyn. Pas kësaj, virusi prodhon proteinat e tij, i bën kopjet dhe i shpërndan ato në qeliza të tjera. Metoda që kemi zhvilluar është në fakt kapja e virusit. Ne bëmë bllokimin e hyrjes në sipërfaqen e qelizës dhe me biologji sintetike e shndërruam atë në një molekulë. Kur virusi e sheh këtë, bën sikur lidhet me kyçin e qelizës dhe për shkak se është lidhur me të, neutralizohet, kështu që është bllokuar dhe nuk mund të hyjë brenda qelisë”.

Pasi vuri në dukje se asnjë variant i Covid-19 nuk mund t'i shpëtojë kësaj metode, ajo tha se ndërsa virusi zhvillohet vetë, ai lidhet edhe më mirë me këtë kyç sintetik, kështu që puna e tyre do të jetë gjithashtu një metodë efektive kundër varianteve të ardhshme.

Profesoresha Unutmaz vuri në dukje se molekulat sintetike ndihmojnë në shkatërrimin e qelizave të infektuara, ndërsa shtoi se "Në këtë mënyrë parandalohet riprodhimi i virusit, domethënë përhapja e tij në qelizat e tjera".

 


Lajme të ngjashme