Eksportet turke në BE arrijnë në rreth 80 miliardë dollarë

Eksporti i mallrave nga Turqia drejt vendeve të BE-së në periudhën janar-nëntor 2021 është rritur me 34,3 për qind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2020 – deri në 78 miliardë e 557 milionë e 731 mijë dollarë.

1743101
Eksportet turke në BE arrijnë në rreth 80 miliardë dollarë

Referuar të dhënave të Asamblesë së Eksportuesve të Turqisë (TİM), në përgjithësi, vëllimi i eksporteve turke për 11 muajt e këtij viti është rritur me 33,8 për qind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar – deri në 203 miliardë e 141 milionë e 161 mijë dollarë.

Kurse vlera e eksporteve që janë bërë gjatë kësaj periudhe në vendet e Bashkimit Evropian (BE) është rritur me 34,3 për qind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2020 – deri në 78 miliardë e 557 milionë e 731 mijë dollarë.

Zërat kryesorë të eksporteve turke drejt vendeve të BE-së në periudhën 11-mujore të vitit ishin: produktet e industrisë automobilistike, industrisë së çelikut dhe asaj kimike, rrobat e gatshme, çelik, hekur dhe metalet me ngjyra.

Pesha e këtyre sektorëve në totalin e eksporteve nga Turqia drejt vendeve të BE-së në periudhën janar-nëntor ishte 65 për qind.

Në veçanti, eksporti i produkteve të industrisë turke të automobilave në Bashkimin Evropian në periudhën në fjalë arriti në 17 miliardë e 81 milionë e 130 mijë dollarë, veshje të gatshme - 11 miliardë e 142 milionë e 687 mijë dollarë, produkte kimike - 9 miliardë e 39 milionë e 894 mijë dollarë, produkte çeliku - 7 miliardë e 582 milionë e 986 mijë dollarë, metale me ngjyra - 5 miliardë e 825 milionë e 459 mijë dollarë.

Gjermania është bërë importuesi kryesor i produkteve turke nga vendet e BE-së. Eksportet turke drejt Gjermanisë në periudhën janar-nëntor u rritën me 23,9 për qind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar – deri në 16 miliardë e 74 milionë e 831 mijë dollarë.

Vëllimi më i madh i eksporteve në Gjermani u realizua nga Stambolli. Shitjet e eksportit të kompanive nga Stambolli në Gjermani në periudhën raportuese u rritën me 23,1 për qind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar - deri në 7 miliardë e 54 milionë e 168 mijë dollarë.Lajme të ngjashme