Azerbajxhan - Nis ndërtimi i Korridorit Jugor të Gazit

Ndërtimi i Korridorit Jugor të Gazit, në të cilin bën pjesë dhe projekti TAP, shënoi nisjen zyrtare të punimeve me një ceremoni në Baku të Azerbajxhanit.

Azerbajxhan - Nis ndërtimi i Korridorit Jugor të Gazit

Më tej, ai theksoi se “Shqipëria duhet ta shfrytëzojë këtë moment, jo vetëm për të plotësuar nevojat e saj të brendshme por edhe për t’u bërë promotore e gazifikimit të disa vendeve të rajonit, të cilat ende nuk kanë infrastrukturë dhe treg të gazit”, ndërsa u shpreh se “degëzimi i TAP me projektin e gazsjellësit IAP, rrit shanset dhe mundësitë për sigurinë energjetike të gjithë rajonit”.

Gjiknuri falënderoi qeverinë e Azerbajxhanit dhe kompaninë SOCAR për vullnetin e shprehur për të ndihmuar në realizimin e këtij objektivi, që e bën Shqipërinë pjesë të tregut të gazit, ndërsa bëri të ditur përpjekjet e qeverisë shqiptare për të mbështetur fuqishëm investimet e huaja, duke krijuar përmes transparencës e sigurisë një mjedis të përshtatshëm, që çdo sipërmarrës ta shohë Shqipërinë si mundësi për të investuar.

Gjatë vizitës në Baku, ministri Gjiknuri zhvilloi takime me krerët e shteteve pjesëmarrëse në aktivitet, zyrtarët vendas dhe drejtuesit më të lartë të SOCAR dhe Grupit BP.

“Korridori Jugor i Gazit” është një nga sistemet e gazit me vlera multidimensionale, me gjatësi mbi 4.000 km, ku tubacionet përshkonjnë 7 vende, përfshirë shumë kompani energjie. Projekti i madh i këtij Korridori përbëhet nga disa projekte të veçanta energjetike, të cilat së bashku përfaqësojnë një investim të përgjithshëm rreth 45 miliardë USD.

Këto projekte janë: fusha Shah Deniz 2 me shpime pusesh dhe prodhim detar gazi në Detin Kaspik; zgjerim i impiantit të përpunimit të gazit në Terminalin e Sangaçalit në bregun e Detit Kaspik në Azerbajxhan; tre projekte gazsjellësish: Gazsjellësi i Kaukazit të Jugut (SCPX)-Azerbajxhan, Gjeorgji, Gazsjellësi Trans Anatolian (TANAP)-Turqi dhe Gazsjellësi Trans Adriatik (TAP)-Greqi, Shqipëri, Itali. Projekti i Korridorit Jugor të Gazit përfshin zgjerimin e rrjetit italian të transmetimit të gazit dhe mundësi për lidhje të tjera me rrjetet e gazit në Evropën Juglindore, Qëndrore dhe Perëndimore.

Gjurma e TAP-it nëpër Shqipëri është rreth 210 kilometra në tokë dhe 60 km në ujërat territoriale shqiptare në Detin Adriatik. Tubacioni nis në Bilisht Qendër në Qarkun e Korçës në kufirin shqiptar me Greqinë dhe mbërrin në Detin Adriatik, 17 km në veriperëndim të Fierit, 400 metra në tokë nga vija bregdetare.

Në afërsi të Fierit do të ndërtohet një stacion kompresor, 9 stacione valvulash bllokimi, ndërsa është planifikuar një stacion tjetër afër Bilishtit, nëse kapaciteti i gazsjellësit zgjerohet në 20 miliard metra kub (bcm).

Në zonat malore ku do të kalojë ky tubacion, do të ndërtohen afërsisht 58 km rrugë të reja dytësore, 44 km ekzistuese do të përmirësohen, do të rehabilitohen 50 ura dhe do të ndërtohen dy të reja. Këto punime planifikohen të nisin në vitin 2015.


Fjalët Kyçe:

Lajme të ngjashme