SHBA - Sekretari i Mbrojtjes Austin kërkon informim nga CENTCOM për rastin e sulmit në Siri

Sekretari i Mbrojtjes Lloyd Austin i kishte kërkuar komandantit të Komandës Qendrore të SHBA (CENTCOM) gjeneral Kenneth McKenzie një informim mbi raportet se gratë dhe fëmijët ishin shënjestruar në një sulm në Siri në mars 2019.

1734497
SHBA - Sekretari i Mbrojtjes Austin kërkon informim nga CENTCOM për rastin e sulmit në Siri

Zëdhënësi i Departamentit të Mbrojtjes të Shteteve të Bashkuara të Amerikës (Pentagon), John Kirby tha se Sekretari i Mbrojtjes Lloyd Austin i kishte kërkuar komandantit të Komandës Qendrore të SHBA (CENTCOM) gjeneral Kenneth McKenzie një informim mbi raportet se gratë dhe fëmijët ishin shënjestruar në një sulm në Siri në mars 2019.

Një raport i gazetës “The New York Times” se Shtetet e Bashkuara kryen një sulm ajror mbi një grup civil prej rreth 70 gra dhe fëmijë në Siri më 18 mars 2019 shkaktoi polemika.

Në një konferencë ditore për shtyp, kur u pyet nëse Sekretari Austin kishte urdhëruar ndonjë rishikim të historisë, Kirby - i cili tha se Austin nuk kishte urdhëruar një rishikim specifik - i kërkoi gjeneralit McKenzie  një informim pasi pa lajmin.

Kirby argumentoi se megjithëse jo gjithmonë ia dalin, ata janë transparentë në lidhje me viktimat civile.

Zëdhënësi gjithashtu deklaroi se Departamenti i Mbrojtjes ka kryer dy rishikime të përgjithshme të veçanta, veçanërisht për të parandaluar viktimat civile.

"Njëra prej tyre është duke përfunduar dhe po i nënshtrohet një rishikimi sigurie. Tjetra është pothuajse gati. Kjo e fundit është një punë e kërkuar sipas Aktit të Autorizimit të Mbrojtjes Kombëtare", tha ai.

Forcat ajrore amerikane shënjestruan një grup civil të grave dhe fëmijëve në Baghuz të Sirisë, më 18 mars 2019, raportoi “The New York Times”.

Raporti theksoi se në tre sulme të veçanta me avionë luftarakë F-15E më shumë se 2 ton bomba u hodhën mbi grupin civil, i cili u përcaktua nga dronët amerikanë, duke vrarë rreth 70 njerëz.Lajme të ngjashme