SHBA-ja kërkon "bashkëpunim me Turqinë për prioritetet e përbashkëta"

Një deklaratë erdhi edhe nga SHBA-ja pasi ambasadorët, të cilët javën e kaluar kërkuan lirimin e biznesmenit Osman Kavala dhe tërhoqën deklaratat e tyre dje.

1724867
SHBA-ja kërkon "bashkëpunim me Turqinë për prioritetet e përbashkëta"

Shtetet e Bashkuara të Amerikës (SHBA) kanë deklaruar se "po kërkojnë bashkëpunim me Turqinë për prioritetet e përbashkëta".

Një deklaratë erdhi edhe nga SHBA-ja pasi ambasadorët, të cilët javën e kaluar kërkuan lirimin e biznesmenit Osman Kavala dhe tërhoqën deklaratat e tyre dje, postuan në Twitter se "nuk do të ndërhyjnë në punët e brendshme të Turqisë dhe do të respektojnë ligjet", duke cituar nenin 41 të Konventës së Vjenës.

Zëdhënësi i Departamentit amerikan të Shtetit, Ned Price, theksoi në konferencën e përditshme për shtyp se ata do të vazhdojnë të bashkëpunojnë me Turqinë.

"Administrata Biden kërkon të bashkëpunojë me Turqinë për prioritetet e përbashkëta dhe si aleat i NATO-s. Ne do të vazhdojmë të përdorim rrugën e dialogut për të zgjidhur çdo mosmarrëveshje. Besojmë se mënyra më e mirë për të ecur përpara është të bashkëpunojmë për interesa të përbashkëta me Turqinë”, deklaroi zëdhënësi Price.

Ai shtoi se ambasadori amerikan në Ankara, David Satterfield është ende në detyrë dhe se kanë parë deklaratat e fundit të presidentit Recep Tayyip Erdogan, ndërsa shtoi se do të vazhdojnë të ngrenë çështjen e shtetit ligjor dhe respektimin e të drejtave të njeriut në nivel global.

"Ne bëjmë të ditur se deklarata që bëmë më 18 tetor (lirimi i Kavalës) është në përputhje me nenin 41 të Konventës së Vjenës. Ne rikonfirmojmë angazhimin tonë për të promovuar sundimin e ligjit për respektimin e të drejtave të njeriut në shkallë globale dhe do të vazhdojmë dialogun tonë me Turqinë në përputhje me nenin 41 të Konventës së Vjenës”, deklaroi Price.Lajme të ngjashme