Netanyahu: Normalizimi i marrëdhënieve me EBA nuk përfshinë shitjen e armëve

Izraeli sot bëri të ditur se marrëveshja për të normalizuar marrëdhëniet me Emiratet e Bashkuara Arabe (EBA) nuk përfshin shitjen e avionëve luftarakë të SHBA-së F-35 për shtetin e Gjirit.

1475093
Netanyahu: Normalizimi i marrëdhënieve me EBA nuk përfshinë shitjen e armëve

Izraeli sot bëri të ditur se marrëveshja për të normalizuar marrëdhëniet me Emiratet e Bashkuara Arabe (EBA) nuk përfshin shitjen e avionëve luftarakë të SHBA-së F-35 për shtetin e Gjirit.

Në një deklaratë, zyra e Kryeministrit Benjamin Netanyahu tha se marrëveshja nuk përfshin "ndonjë miratim nga Izraeli për ndonjë marrëveshje armësh midis SHBA-së dhe Emirateve të Bashkuara Arabe".

Netanyahu tha se ai e drejtoi ambasadorin e Izraelit në SHBA Ron Drammer më 3 gusht për të takuar Sekretarin e Shtetit të SHBA-së Mike Pompeo për të përcjellë një mesazh të qartë të kundërshtimit të Izraelit për shitjen e F-35 dhe sistemeve të tjera të përparuara të armëve në çdo vend të Lindjes së Mesme.

"Marrëveshja e paqes me Emiratet e Bashkuara Arabe nuk përfshin ndonjë klauzolë në këtë drejtim dhe Shtetet e Bashkuara e bënë të qartë për Izraelin se gjithmonë do të sigurojnë që Izraeli të marrë avantazhin cilësor", shtoi ai.

Në vitin 2016, Izraeli filloi të marrë avionët luftarakë F-35 nga SHBA.

Javën e kaluar, Presidenti amerikan Donald Trump njoftoi marrëveshjen midis Izraelit dhe EBA-së për të normalizuar marrëdhëniet e tyre.

EBA është shteti i parë i Gjirit dhe kombi i tretë arab që vendos marrëdhënie të plota diplomatike me Izraelin pas Egjiptit dhe Jordanisë. (AA)Lajme të ngjashme