UNEP paralajmëron për sëmundjet e reja zoonotike të transmetuara nga kafshët te njerëzit

Programi i Kombeve të Bashkuara për Mjedisin (UNEP) tërheq vëmendjen te sëmundjet e transmetuara nga kafshët te njerëzit si Ebola, SARS, Zika, HIV/AIDS, ethet e Nilit Perëndimor dhe në fund të llojit të ri të koronavirusit (COVID-19).

1450412
UNEP paralajmëron për sëmundjet e reja zoonotike të transmetuara nga kafshët te njerëzit

Programi i Kombeve të Bashkuara për Mjedisin (UNEP) paralajmëron se sëmundjet zoonotike të transmetuara nga kafshët te njerëzit do të vazhdojnë të rriten nëse nuk merren masa për të mbrojtur jetën e egër dhe mjedisin.

Në një raport të ri të UNEP dhe Institutit Ndërkombëtar për Studime të Kafshëve (ILRI), është tërhequr vëmendja te sëmundjet e transmetuara nga kafshët te njerëzit si Ebola, SARS, Zika, HIV/AIDS, ethet e Nilit Perëndimor dhe në fund të llojit të ri të koronavirusit (COVID-19).

Maarten Kappelle, drejtori i vlerësimeve shkencore të UNEP-it tha se “Njerëzit po shikojnë epideminë e gripit (gripit spanjoll) të vitit 1918-1919 dhe mendojnë se sëmundje të tilla ndodhin vetëm një herë në shekull, por kjo nuk është më e vërtetë. Nëse nuk mund të arrijmë ekuilibrin midis jetës natyrore dhe jetës njerëzore, këto epidmi do të bëhen gjithnjë e më të zakonshme''.

Ndërkaq drejtori i UNEP-it Inger Andersen tha se speciet e koronavirus kanë shkaktuar të paktën gjashtë epidemi të mëdha në njëqind vitet e kaluara.

Duke bërë të ditur se konsumi i mishit është rritur me 260 për qind në 50 vitet e fundit dhe zonat e jetës së egër janë përdorur për të zgjeruar tokën bujqësore dhe infrastrukturën, Andersen tha: “Shkenca është e qartë; Për sa kohë që ne vazhdojmë të shfrytëzojmë jetën e egër dhe dëmtojmë ekosistemet, ne mund të presim një rritje të këtyre sëmundjeve të transmetuara nga kafshët te njerëzit në vitet e ardhshme”.

Andersen u bëri thirrje qeverive të rrisin qëndrueshmërinë e tokës dhe fushave, të rrisin biodiversitetin dhe të investojnë në kërkime shkencore për të parandaluar epidemitë e ardhshme.

 


Lajme të ngjashme