OKB – Bota përballet me krizën më të vështirë që prej Luftës II Botërore

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres tha se për shkak të koronavirusit bota përballet me krizën më të vështirë që prej Luftës II Botërore.

1388865
OKB – Bota përballet me krizën më të vështirë që prej Luftës II Botërore

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres tha se për shkak të koronavirusit bota përballet me krizën më të vështirë që prej Luftës II Botërore.

Ai publikoi një raport për ndikimet socio-ekonomike të epidemisë së tipit të ri të koronavirusit (COVID-19).

Guterres bëri të ditur se epidemia kërcënon tërë botën dhe do të bëhet shkak për një krizë ekonomike që nuk ka të ngjarë më parë.

“Kjo është kriza më e vështirë me të cilën përballemi që prej Luftës II Botërore”, tha Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara.

Ai tërhoqi vëmendjen se kjo krizë mund të tejkalohet vetëm me solidaritetet duke lënë mënjanë “lojërat politike”.

“Kombet e Bashkuara janë duke krijuar një fond të ri me shumë partnerë për të ndihmuar vendet me të ardhura të mesme dhe të ulëta për luftën kundër epidemisë dhe tronditjeve socio-ekonomike të shkaktuara nga kjo epidemi”, u shpreh Guterres.   

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së bëri të ditur se në lidhje me epideminë është i shqetësuar veçanërisht për kontinentin e Afrikës dhe u bëri thirrje vendeve të G20 që të ndërmarrin një nismë për këtë kontinent.

Sipas raportit të publikuar nga Guterres, Organizata Ndërkombëtare e Punës vlerëson se rreth 5-25 milionë njerëz do të humbasin vendet e punës dhe mund të shënohet një humbje të ardhurash ndër 860 milionë deri në 3.4 miliardë dollarë.

Gjithashtu në raport bëhet e ditur se 50% e popullit që jeton në zonat rurale dhe 20% e popullit që banon në qytet nuk ka siguracione shëndetësore, në vendet në zhvillim 2% e prodhimit të brendshëm bruto është veçuar për sëndetësinë kurse në rang global kjo është 4,7%.

Kurse për gjendjen arsimore theksohet se për shkak të epidemisë në 166 vende janë mbyllur shkollat dhe 1,52 milirdë nxënës dhe 60,2 milionë mësimdhënës janë detyruar të pezullojnë mësimin.  

 


Lajme të ngjashme