Rritja e normave të inflacionit në Evropë

Ndërsa ekonomitë evropiane përpiqen të kompensojnë humbjet e shkaktuara nga pandemia, rritja e kostove të produkteve po bën që kambanat e alarmit të bien në kontinent.

Inflacioni vjetor në Eurozonë arriti në 4,1% në tetor 2021, më shumë se dyfishi i objektivit të Bankës Qendrore Evropiane.

Kjo është norma më e lartë e inflacionit që nga kriza ekonomike e vitit 2008.

Kostot e energjisë gjithashtu u ndikuan nga rritja e vazhdueshme e inflacionit, i cili arriti në 23,5% në tetor (Përqindja e inflacioni vjetor të Eurozonës në tetor 2021).

Kostot e shërbimeve u prekën nga ndikimi i inflacionit me 2,1% dhe çmimet e ushqimeve u rritën me 2% gjatë vitit.

Ndër vendet anëtare të Eurozonës (me 19 anëtarë), normat më të larta të inflacionit u regjistruan në Lituani me 8,2%, në Estoni me 7,4% dhe në Letoni me 6%.

Gjermania, ekonomia më e madhe e Evropës, u prek nga një normë inflacioni prej 4,6%.

Rritja e inflacionit erdhi si pasojë e çmimeve të energjisë, të cilat janë 6 herë më të larta sesa vitin e kaluar.

Sektori energjetik i Evropës dominohet nga gazi natyror dhe çmimi i gazit natyror u rrit me 380% që nga fillimi i vitit.

Një dimër më i gjatë dhe më i ftohtë sesa zakonisht në vitin 2020 së bashku me rritjen e numrit të njerëzve që punojnë nga shtëpia, një kërkesë e lartë për gaz natyror nga Kina dhe vendet e tjera aziatike, një tendencë globale për të braktisur përdorimin e lëndëve djegëse fosile dhe problemet e furnizimit për shkak të COVID-19 ndikuan të gjitha bashkërisht në rritjen e çmimeve.

Norvegjia dhe Rusia, burimet më të rëndësishme të gazit natyror për Evropën, zgjodhën të shkurtojnë prodhimin e tyre të gazit natyror (Prodhimi i Gazit Natyror të Shitshëm në Norvegji).

Duke qenë se mbi 1/5 e energjisë elektrike në Evropë përftohet nga gazi natyror, rritja e kërkesës për energji elektrike çoi gjithashtu në rritjen e çmimeve të gazit.

Për më tepër, vendet po përballen me një krizë globale të mungesës së çipave si pasojë e ngadalësimit të zinxhirëve globalë të furnizimit nga COVID-19.

Prodhuesit u zunë të papërgatitur nga rikuperimi i niveleve të kërkesës këtë vit pasi reduktuan porositë e materialeve vitin e kaluar, kur konsumatorët ulën shpenzimet e tyre gjatë pandemisë.