Nëntë shtatori, simboli i çlirimit të Anadollit

Më 9 shtator 1922, qyteti i pushtuar i Izmirit u çlirua nga ushtria turke e udhëhequr nga Mustafa Kemal (Ataturk) dhe kjo fitore vuri gurin e parë të pavarësisë absolute të Turqisë.