Erdogan: Botëkuptimi që krijon probleme se Perëndimi është superior, ka marrë fund

Erdogan dha një intervistë për revistën “Kriter” në lidhje me kritikat ndaj Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara (KS i OKB) dhe propozime për zgjidhje të paraqitura në librin e tij "Një botë më e drejtë është e mundur".

1715109
Erdogan: Botëkuptimi që krijon probleme se Perëndimi është superior, ka marrë fund

Presidenti Recep Tayyip Erdogan deklaroi se botëkuptimi që krijon probleme se Perëndimi është superior, ka marrë fund.

Erdogan dha një intervistë për revistën “Kriter” në lidhje me kritikat ndaj Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara (KS i OKB) dhe propozime për zgjidhje të paraqitura në librin e tij "Një botë më e drejtë është e mundur".

I pyetur pse i duhej të botonte një libër të tillë, Erdogan tha se sistemi global përballet me një sfidë të gjerë.

Ai deklaroi se Turqia është përpjekur ta udhëheqë këtë transformim që në fillim, duke tërhequr vëmendjen tek problemet që ekzistojnë, dhe theksoi se ajo tërheq vëmendjen për të gjitha padrejtësitë që sheh pa bërë dallim midis fesë, gjuhës dhe racës.

Duke vënë në dukje se ata vazhdimisht përpiqen të jenë të drejtë, të veprojnë në mënyrë të drejtë dhe të veprojnë si ndërgjegje e sistemit global duke sjellë në rend të ditës pabarazitë, kreu i shtetit turk tha: "Ne vendosëm t'i bashkonim çështjet që kemi ngritur me zë të lartë në një libër në mënyrë që të bëjmë një shënim të historisë."

Erdogan tha se ka shumë sfida me të cilat përballet sistemi aktual botëror, i cili nuk është një sfidë që një vend i vetëm mund t'i kapërcejë vetë.

Ai shpjegoi se ka një pamje tjetër kur shikon politikën botërore.

"Ne kemi arritur në fund të botëkuptimi që krijon probleme se Perëndimi është superior. Të gjithë e vënë në dyshim tani dhe e pranojnë atë. Hegjemonia e verdhë perëndimore që zgjati për shekuj me radhë, ka marrë fund. Tani po shfaqet një sistem i ri ndërkombëtar", deklaroi Erdogan.

Presidenti Erdogan theksoi se një botë me rregulla u ndërtua pas Luftës së Dytë Botërore, ndërsa vijoi me këto fjalë: "Ne themi se nëse ka rregulla, të gjithë duhet t’i përmbahen atyre; Dhe nëse rregullat janë të vjetruar dhe janë bërë jofunksionale, atëherë le të ulemi, të ndryshojmë rregullat, të negociojmë ato dhe normat ndërkombëtare. Kështu, ne mund ta bëjmë qeverisjen globale të funksionojë në mënyrë më efektive. Çfarë është në zemër të qeverisjes globale? Sigurisht që janë Kombet e Bashkuara (OKB). Por a premton OKB-ja qeverisje të mirë globale? Ndoshta, po. Por, a e bën ajo këtë? Jo. Atëherë le të rimendojmë përmes OKB-së dhe të eliminojmë gradualisht problemet e qeverisjes globale duke i diskutuar. Ne duhet të bëjmë këtë hap të guximshëm."

 


Lajme të ngjashme