Turqia kundërpërgjigjet me Navtex ndaj shkeljes së Memorandumit të Mirëkuptimit nga Greqia

Turqia iu përgjigj me Navtex deklaratës së Greqisë për një terren të stërvitjes ushtarake në ujërat ndërkombëtare të detit Egje në sezonin e turizmit, në kundërshtim me Memorandumin e Mirëkuptimit të Athinës të nënshkruar.

1663286
Turqia kundërpërgjigjet me Navtex ndaj shkeljes së Memorandumit të Mirëkuptimit nga Greqia

Turqia iu përgjigj me Navtex (alarm lundrimi – NAVigational TEleX) deklaratës së Greqisë për një terren të stërvitjes ushtarake në ujërat ndërkombëtare të detit Egje në sezonin e turizmit, në kundërshtim me Memorandumin e Mirëkuptimit të Athinës të nënshkruar.

Brenda kornizës së reciprocitetit, Turqia njoftoi vendet e trajnimit në ujërat ndërkombëtare të detit Egje për Navtex në datën 22 qershor.

Sipas informacioneve të marra nga burimet e sigurisë, me Memorandumin e Mirëkuptimit të Athinës të nënshkruar midis Turqisë dhe Greqisë në vitin 1988, u vendos që të mos kryheshin stërvitje në ujërat ndërkombëtare të Detit Egje dhe të mos deklarohej një terren për stërvitje ushtarake gjatë sezoni i turizmit, që përfshin periudhën midis 15 qershorit dhe 15 shtatorit.

Duke marrë parasysh periudhën e Moratoriumit të vendosur nga Memorandumi i Mirëkuptimit në fjalë, Turqia nuk ka bërë njoftime për detit Egje për periudhën midis 15 qershorit dhe 15 shtatorit të vitit 2021.

Kurse Greqia, duke shkelur marrëveshjen deklaroi një fushë trajnimi / stërvitjeje për këtë vit, duke përfshirë edhe periudhën e përcaktuar nga Moratoriumi. Pavarësisht qëndrimit respektues të Turqisë dhe iniciativave diplomatike ndaj Moratoriumit, Greqia nuk bëri asnjë ndryshim në fushat, për të cilat deklaroi se ishin në përputhje me Moratoriumin.

Turqia, e cila ndjek nga afër zbatimet e Greqisë që shkelin Moratoriumin, është detyruar t'i përgjigjet brenda të njëjtës kornizë të reciprocitetit. Pas kësaj, me njoftimet e lundrimit të publikuara nga Turqia në 22 qershor 2021, u njoftuan terrenet e trajnimit në ujërat ndërkombëtare të detit Egje.Lajme të ngjashme