Një rezervë ari me vlerë rreth 1,2 miliardë dollarë zbulohet në lindje të Turqisë

Ministri i Industrisë dhe Teknologjisë, Mustafa Varank, njoftoi të enjten se rreth 20 tonë ar me një vlerë tregu prej 1,2 miliardë dollarësh dhe 3,5 tonë rezerva argjendi me vlerë 2,8 milionë dollarë janë zbuluar në provincën lindore Agri të Turqisë.

1655616
Një rezervë ari me vlerë rreth 1,2 miliardë dollarë zbulohet në lindje të Turqisë

Kjo deklaratë e ministrit Varank erdhi gjatë fjalës së rastit në ceremoninë e hedhjes së themeleve të objektit të menaxhimit të minierave të arit në Mollakara, ku ai mori pjesë së bashku me ministrin e Energjetikës dhe Burimeve Natyrore, Fatih Donmez.

Kompania sipërmarrëse “Koza Altin” pritet të investojë gjithsej 160 milionë dollarë në këtë ndërmarrje minerare.

Vlen të rikujtojmë se “Koza Altın” u konfiskua dhe iu dorëzua Fondit të Sigurimit të Depozitave të Kursimeve të Turqisë (TMSF) për shkak të lidhjeve të saj me organizatën terroriste guleniste (FETO), autore e përpjekjes së dështuar për grusht shteti më 15 korrik 2016.

Ministria e Industrisë dhe Teknologjisë njoftoi përmes një deklaratë të mëparshme se “derdhja e parë e arit nga kjo minierë, e cila do të ketë gjithashtu një strukturë përpunimi, synohet të bëhet në tremujorin e fundit të vitit 2022”.

Ndërmarrja, ku do të punësohen drejtpërsëdrejti 500 njerëz, do të kontribuojë gjithashtu me një punësim indirekt deri në 2.300 persona.

Kreu i TMSF-së, Muhiddin Gulal, në një konferencë për shtyp të mbajtur në mars, tha se objektivi i tyre është të nxjerrin 15 tonë ar në periudhën 2022-2023.

Turqia synon të arrijë një nivel prodhimi prej 100 tonësh ar në vit në 5 vitet e ardhshme, sipas deklaratave të mëparshme të ministrit Donmez.

Vendi prodhoi 42 tonë ar në 18 miniera aktive gjatë vitit 2020, niveli më i lartë ndonjëherë, pavarësisht punës së kushtëzuar nën efektet negative të pandemisë. Ministri i Energjetikës dhe Burimeve Natyrore njoftoi gjatë muajit të parë të vitit se prodhimi në fjalë dha një kontribut prej 2,4 miliardë dollarësh në ekonominë turke.

Rekordi i vitit të kaluar zëvendëson pararendësin e vitit 2019, kur në Turqi u prodhuan 38 tonë ar.Lajme të ngjashme