Vendimi i Greqisë për zgjerimin e ujërave territoriale në detin Jon nuk prek Turqinë

Turqia njoftoi se masat e Greqisë për të rritur ujërat e saj territoriale në 12 milje në detin Jon nuk prekin detin Egje në asnjë mënyrë.

1568049
Vendimi i Greqisë për zgjerimin e ujërave territoriale në detin Jon nuk prek Turqinë

Turqia njoftoi se masat e Greqisë për të rritur ujërat e saj territoriale në 12 milje në detin Jon nuk prekin detin Egje në asnjë mënyrë.

Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme Hami Aksoy iu përgjigj me shkrim një pyetje në lidhje me vendimin e Greqisë për rritjen e gjerësisë së ujërave territoriale në detin Jon në 12 milje dhe deklaratat e ministrit të Jashtëm grek Nikos Dendias.

"Vendimi i Greqisë për të rritur ujërat e saj territorialë në detin Jon në 12 milje detare përfundojnë në jug të gadishullit Mora dhe nuk ndikojnë në asnjë mënyrë në Detin Egje", tha Aksoy.

Duke theksuar se Turqia ka të drejta dhe interesa jetike në detin Egje gjysmë të mbyllur, i cili dominohet nga kushte të veçanta gjeografike, zëdhënësi Aksoy në deklaratën e tij tha: "Qëndrimi ynë që ujërat territoriale në këtë det nuk duhet të zgjerohen në mënyrë të njëanshme në mënyrë të tillë që të kufizohet liria e lundrimit dhe dalja në det të hapur si të vendit tonë ashtu edhe të vendeve të treta është i njohur për të gjithë. Qëndrimi ynë nuk ka ndryshuar".

 


Lajme të ngjashme