MPJ: Shën Sofia është pronë e Turqisë dhe çështje e brendshme e saj

Turqia bëri të ditur se Shën Sofia (Stamboll) është pronë e Turqisë dhe ruajtja e të gjitha llojeve të pushteteve është një çështje në lidhje me punët e brendshme të Turqisë.

1433986
MPJ: Shën Sofia është pronë e Turqisë dhe çështje e brendshme e saj

Turqia bëri të ditur se Shën Sofia (Stamboll) është pronë e Turqisë dhe ruajtja e të gjitha llojeve të pushteteve është një çështje në lidhje me punët e brendshme të Turqisë.

Zëdhënësi i Ministrisë së Punëve të Jashtme të Turqisë, Hami Aksoy u përgjigje me shkrim për pyetjet e parashtruara në lidhje me seksionin për Turqinë të Raportit të Lirive Fetare Ndërkombëtare për vitin 2019 të publikuar nga Departamenti amerikan i Shtetit.

Në deklaratën me shkrim të bërë nga Ministria theksohet se Raporti i Lirive Fetare Ndërkombëtare 2019 i botuar nga Departamenti amerikan i Shtetit më 10 qershor 2020, është shkruar në një gjuhë që është larg nga objektiviteti dhe përmban pretendime me burim të paqartë.

“Turqia vazhdon të mbështesë me hapa konkrete objektivin për mbrojtjen dhe zhvillimin e lirisë së adhurimit dhe lirisë fetare të të gjithë qytetarëve pa dallim. Fetë dhe besimet e ndryshme jetojnë në paqe dhe harmoni në vendin tonë. Vendi ynë ka ndërmarrë hapa të rëndësishëm në 20 vitet e fundit për të përmirësuar të drejtat dhe liritë e qytetarëve tanë jomyslimanë, për të forcuar mjedisin e tolerancës dhe mirëkuptimit të ndërsjellë. Si pjesë e objektivit për ta çuar përpara demokracinë tonë janë arritur fitime të mëdha në legjislacion dhe praktikë, në mënyrë që çdo qytetar të mund të gëzojë të drejta në mënyrë të barabartë dhe të parandalojë të gjitha format e diskriminimit. Në kontekstin e disa deklaratave të fundit ne jemi të mahnitur me çështjet e përmendura në raport për Shën Sofinë dhe Kariye. Shën Sofia dhe Kariya, janë pronë e Republikës së Turqisë dhe ruajtja e të gjitha llojeve të pushteteve është një çështje në lidhje me punët e brendshme të Turqisë. Vendimet e marra ose që duhet të merren në lidhje me këto vepra nuk mund të jenë punë e vendeve të tjera. Turqia është e vetëdijshme për pasuritë kulturore dhe fetare në territorin e saj dhe i mbron këto vepra në mënyrë të denjë. Vullneti i Turqisë për mbrojtjen e lirive fetare dhe hapat konkrete të hedhura në këtë drejtim. Është tragjikomike që ShBA-të me raporte të tilla përpiqen të tërheqin vëmendjen e opinionit publik botëror, përveç problemeve në vendin e saj si islamofobia, antisemitizmi, racizmi dhe ksenofobia. Ne i hedhim poshtë të gjitha mospërputhjet që zënë vend në raport dhe deklaratat e qëllimshme të pabaza dhe ftojmë Shtetet e Bashkuara të Amerikës të përqendrohen në punët e tyre të brendshme në liritë fetare dhe të drejtat e njeriut”, thuhet në deklaratën e lëshuar nga zëdhënësi i Ministrisë së Punëve të Jashtme të Turqisë, Hami Aksoy.

 


Lajme të ngjashme