A e dini se Ataturku idenë e Republikës e kishte përvetësuar shumë kohë para shpalljes së saj?

Me hartimin e nenit të parë të kushtetutës më 29 tetor 1923 në formën: “Sovraniteti i takon popullit pa kusht. Forma e administrimit të Turqisë është Republika", u realizua edhe objektivi i Ataturkut

A e dini se Ataturku idenë e Republikës e kishte përvetësuar shumë kohë para shpalljes së saj?

A e dini se Ataturku idenë e Republikës e kishte përvetësuar shumë kohë para shpalljes së saj?

Më 20 korrik 1919, tre ditë para Kongresit të Erzurumit, Mazhar Mufit Beu, shoku i Mustafa Qemalit që ishte me te, e kishte pyetur: "Çfarë mendoni si formë qeverisjeje nëse lufta kombëtare arrin sukses?" Mustafa Qemali i përgjigjet duke thënë se “Mënyra e qeverisjes do të jetë Republikë” dhe nga shoku i tij kërkon që kjo bisedë të mbetet mes tyre. Mazhar Mufit Kansu e përshkroi këtë bisedë në librin e tij "Me Ataturkun nga Erzurumi deri në vdekje".

Me hartimin e nenit të parë të kushtetutës më 29 tetor 1923 në formën: “Sovraniteti i takon popullit pa kusht. Forma e administrimit bazohet në parimin që njerëzit të menaxhojnë personalisht fatin e tyre. Forma e menaxhimit të shtetit të Turqisë është Republika”, u realizua edhe objektivi i Ataturkut i përcaktuar 4 vite më parë. Lajme të ngjashme