Kreu i Diyanetit u dërgoi letër të hapur liderëve të G-20-ës

Në letrën e tij Gormez shkruan se terrorizmi mund të luftohet vetëm përmes paqes dhe tolerancës.

Kreu i Diyanetit u dërgoi letër të hapur liderëve të G-20-ës

Kryetari i Çështjeve Fetare të Turqisë, Mehmet Görmez i ka dërguar një letër udhëheqësve të G20, duke u thënë atyre se terrorizmi mund të luftohet vetëm përmes paqes dhe tolerancës.

"Ne jemi tronditur përsëri nga sulmet terroriste në Francë, ndërkohë që nuk kishim kapërcyer akoma hidhërimin e masakrës që la më shumë se 100 të vdekur disa javë më parë në Ankara. Unë besoj se askush nuk mund ta kuptojë këtë dhimbje më shumë se ne, "tha Görmez.

Duke deklaruar se sulmet nuk synojnë vetëm Francën, Evropën ose perëndimin, Görmez tha: "Nuk ka rëndësi se çfarë feje i përkasin ose nëse ata besojnë apo jo, ky sulm në fakt kishte në shënjestër të gjithë njerëzit në botë, të cilët kujdesen për paqen.

"Si anëtar i një feje që lartëson paqen si vlerën e perceptuar dhe si kreu i Çështjeve Fetare të Turqisë, unë do të doja të shpreh se jam thellësisht i hidhëruar. Mbi të gjitha, unë dënoj me forcë këtë sulm dhe ndaj dhimbjen me të gjithë njerëzimin, veçanërisht me popullin francez”.

"Autorët e këtij sulmi dhe ata që i drejtojnë dhe përdorin nuk mund të ketë ndonjë besim dhe respekt ndaj Zotit ose të çfarëdo përkushtimin ndaj një shoqërie apo përkatësie në një fe." tha Gormez.

Görmez tha se në tokë ishte në rritje, zhvillimi i besimit, njohurive, dhe filozofisë i të gjitha mesazheve që Perëndia dërgoi njerëzimit përmes Ademit (as). Kjo tokë ka qenë qendër ku janë ndërtuar qytetërime dhe kultura të lashta," tha ai.

"Udhëheqësit të nderuar të vendeve të G20 nuk mund të jenë të përmbajtur për faktin se miliona njerëz në mbarë botën janë duke vuajtur urinë dhe varfërinë. Ata nuk mund të jenë të shurdhër në luftën rajonale civile dhe tensioneve që kanë rritur numrin e vdekjeve njerëzore dhe e ka kthyer Mesdheun në një varrezë të ndërgjegjes dhe mëshirës. Ne nuk duhet të jemi të vetmit që të mendojmë se si përfundoi me këtë situatë ku të ashtuquajturit 'Militantët e bekuar" po shfrytëzojnë fenë për qëllime ekstremiste," tha Görmez.

Ai tha se përkundër të gjitha zhvillimet shkencore dhe teknologjike, njerëzimi është përballur me një sërë ndërhyrjesh dhe operacione që injorojnë vlerat e përbashkëta morale.

Duke theksuar se "bota i takon të gjithëve", Görmez tha: "Unë dëshiroj që samiti do të rezultojë në vendime të rëndësishme që do të jetë i dobishëm për të gjithë njerëzimin."

Turqia mirëpret udhëheqësit e 20 ekonomive më të mëdha në Antalia të dielën dhe të hënën për samitin e 10-të, në të cilin pritet të diskutohet kriza e madhe politike dhe e sigurisë në botë, duke përfshirë Sirinë dhe migrimin masiv të refugjatëve.


Fjalët Kyçe:

Lajme të ngjashme