Kalendari historik, 15 dhjetor

Disa nga ngjarjet, njerëzit dhe datat më me ndikim në historinë turke dhe atë botërore që kanë shënuar ditën e sotme, 15 dhjetor.

1545400
Kalendari historik, 15 dhjetor

15 dhjetor 1893 – U deshifruan dhe lexuan për herë të parë Përmendoret (Mbishkrimet) e Orhunit. Linguisti danez, Wilhelm Ludwig Thomsen, profesor në Universitetin e Kopenhagës, përmes një komunikate në adresë të Akademisë Mbretërore Daneze të Shkencave, njoftoi botën e shkencës se kishte deshifruar alfabetin gokturk dhe lexuar mbishkrimet në fjalë. Në anën lindore të stelës së Mbretit Bilgehan thuhet: “Bejlerë turq të Oguzit, dëgjojeni popullin! Për sa kohë që qielli nuk bie dhe toka nuk shembet, askush s'mund ta rrëzojë shtetin dhe t’i prishë ligjet tuaja!”

15 dhjetor 1989 – Një kryengritje popullore në Rumani, në ditën e parë të së cilës humbën jetën 105 veta, solli përmbysjen e regjimit komunist 42-vjeçar. Revolucioni filloi në qytetin Timishoara dhe u përhap me shpejtësi në të gjithë vendin. Ky ishte rrëzimi i regjimit të fundit komunist në një vend të Paktit të Varshavës gjatë ngjarjeve të vitit 1989 dhe e vetmja kryengritje që përmbysi me forcë një qeveri komuniste duke çuar në ekzekutimin me vdekje të udhëheqësit të saj, Nikolae Çaushesku dhe bashkëshortes së tij Elena, më 25 dhjetor.

15 dhjetor 1995 – Gjykata Evropiane e Drejtësisë shpalli vendimin lidhur me çështjen e ngritur nga futbollisti belg, Jean-Mark Bosman. Sipas vendimit që në botën e sportit njihet si “Rregullat e Bosmanit”, në kampionatet kombëtare të shteteve anëtare të Bashkimit Evropian u hoq kufizimi i futbollistëve të huaj me kushtin që lojtari i transferuar të jetë shtetas i BE-së. Gjithnjë në bazë të vendimit në fjalë, futbollistët që përfundojnë kontratën janë të lirë të shkojnë në klubin që dëshirojnë, pa paguar tarifën e transferimit.Lajme të ngjashme