Kalendari historik, 18 shtator

Disa nga ngjarjet, njerëzit dhe datat më me ndikim në historinë turke dhe atë botërore që kanë shënuar ditën e sotme, 18 shtator.

1491959
Kalendari historik, 18 shtator

 

18 shtator 1956 – Në gërmimet arkeologjike që vijonin prej vitit 1926 në Efes, u zbulua statuja me famë botërore e Artemisës. Artemisa e Efesit, që kishte veçori të ndryshme në krahasim me perëndia e mitologjisë greke, si një perëndeshë e natyrës simbolizon pjellorinë, produktivitetin dhe begatinë. “Tempulli i Artemisës” në qytetin antik të Efesit është një prej 7 mrekullive të botës.

18 shtator 2002 – Me një ceremoni në prani të presidentëve të atëhershëm

Ahmet Necdet Sezer të Turqisë, Heydar Aliyev të Azerbajxhanit dhe Eduard

Shevardnadze të Gjeorgjisë, u hodhën themelet e Naftësjellësit Baku-Tbilis-

Ceyhan (BTC). Transferimi i parë nga linja e naftësjellësit, 1 mijë e 768

kilometra të gjatë u në vitin 2006.  

18 shtator 2005 – Në Afganistan, që jetonte një stabilitet për një periudhë të gjatë për shkak të pushtimit të Bashkimit Sovjetik dhe luftës civile që kishte shpërthyer në vend, u mbajtën zgjedhjet e para parlamentare pas 36 vitesh.Lajme të ngjashme