Kalendari historik, 10 shtator

Disa nga ngjarjet, njerëzit dhe datat më me ndikim në historinë turke dhe atë botërore që kanë shënuar ditën e sotme, 10 shtator.

1488012
Kalendari historik, 10 shtator

 

10 shtator 1509 – Si pasojë e furtunës së tërmetit, që historianët osmanë e cilësojnë si “Apokalipsi i vogël” dhe që zgjati 45 ditë, në Stamboll dhe përreth tij u shkatërruan mijëra shtëpi dhe humbën jetën më shumë se 10 mijë njerëz.

10 shtator 1919 – Pas Luftës I Botërore u nënshkrua Traktati i Shën Zhermenit (Saint Germain), i cili hapi rrugën për shpërbërjen e Perandorisë Austro-Hungareze. Me këtë marrëveshje u themeluan shtetet e Çekosllovakisë, Jugosllavisë dhe Hungarisë.

10 shtator 1943 – Ushtria gjermane pushtoi Romën, kryeqytetin e Italisë, e cila deklaroi se u ishte dorëzuar aleatëve.Lajme të ngjashme