Kalendari historik, 13 qershor

Disa nga ngjarjet, njerëzit dhe datat më me ndikim në historinë turke dhe atë botërore që kanë shënuar ditën e sotme, 13 qershor.

1434959
Kalendari historik, 13 qershor

 

13 qershor 1983 – Sonda “Pioneer 10”, lëshuar në hapësirë në vitin 1972, u bë objekti i parë prodhim human që doli jashtë sistemit diellor, duke kaluar orbitën e Neptunit. Kjo sondë hapësinore dërgoi të dhëna rreth mjedisit jashtë sistemit diellor deri në fund të misionit të saj në vitin 1997.

13 qershor 1987 – Shkrimtari, përkthyesi dhe mendimtari turk, Cemil Meriç, një prej emrave të shquar të letërsisë panturke, u nda nga jeta në moshën 71-vjeçare.

13 qershor 2018 – U përurua Tuneli Ovit, 2.640 metra mbi nivelin e detit, i cili lidh zonën e Detit të Zi me Anadollin Lindor dhe Juglindor të Turqisë. Me një gjatësi prej 14.300 metrash, ai është tuneli tokësor i dytë më i gjatë në Evropë.Lajme të ngjashme