Kalendari historik, 5 korrik

Disa nga ngjarjet, njerëzit dhe datat më me ndikim në historinë turke dhe atë botërore që kanë shënuar ditën e sotme, 5 korrik.

1230449
Kalendari historik, 5 korrik

Çfarë ka ndodhur më 5 korrik?

5 korrik 1811 – Është dita e pavarësisë së Venezuelës. Simon Bolivari shpalli pavarësinë e Venezuelës nga Spanja.

5 korrik 1924 – U hap në Paris dita e Lojërave Olimpike me pjesëmarrjen e 42 vende. Gjermania nuk mori pjesë në këto lojëra.

5 korrik 1938 – Njësitë ushtarake turke hynë në Hatay. U hoq gjendja e jashtëzakonshme e shpallur nga francezët.

5 korrik 1961 – Ushtarët francezë hapën zjarr ndaj demonstruesve në Algjeri duke shkaktuar 80 të vdekur.

5 korrik 1967 – Ministri i Mbrojtjes së Izraelit, Moshe Dayan deklaroi aneksimin e Gazës.

5 korrik 1973 – Radiotelevizioni publik turk (TRT) u bë anëtar i Klubit të Eurovizionit.

5 korrik 1977 – Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Pakistanit, Ziya ul Hak bëri grusht shteti; Kryeministri Zylfykar Ali Butto u arrestua.



Lajme të ngjashme