Kalendari historik, 26 mars

Disa nga ngjarjet, njerëzit dhe datat më me ndikim në historinë turke dhe atë botërore që kanë shënuar ditën e sotme, 26 mars.

1170950
Kalendari historik, 26 mars

Çfarë ka ndodhur më 26 mars?

  • 26 mars 922... Sofisti dhe shkrimtari iranian, Hallaç-i Mansur u ekzekutua me vdekje me urdhrin e Kalifit të Abasidëve, Muktedir Bi’llah.  
  • 26 mars 1931... Lindi aktori, regjisori, muzikanti dhe fotografi amerikan, Leonard Simon Nimoy. E tërë bota e njohu atë me rolin e Mr.Spock.     
  • 26 mars 1931... Me pranimin e Ligjit të Matjeve/Masave në Turqi, në vend të fjalëve të vjetra që përdoreshin në matje, si okë, endaze (matje gjatësie) etj, filluan të përdoren masat e reja si gram, metër, litër etj.    
  • 26 mars 1979... Enver Sedat, Menahem Begin, dhe Jimmy Carter nënshkruan në Uashington Traktatin e Paqes Egjipt-Izrael.
  • 26 mars 1995... U vu në zbatim Marrëveshja e Shengenit, e nënshkruar nga vendet anëtare të Komunitetit Ekonomik Evropian me qëllim heqjen tërësisht të kontrolleve policore dhe doganore në pikat e kalimit të kufirit.


Lajme të ngjashme