Kalendari historik, 22.03.2019

Disa nga ngjarjet, njerëzit dhe datat më me ndikim në historinë turke dhe atë botërore që kanë shënuar ditën e sotme, 22 mars.

1168244
Kalendari historik, 22.03.2019

Çfarë ka ndodhur më 22 mars?

22 mars 1829 – Ambasadorët e shteteve evropiane pjesëmarrës në Konferencën e Londrës nënshkruan protokollin për themelimin e Greqisë.

22 mars 1888 –Angli themelohet Liga Angleze e Futbollit (English Football League) që është njëra prej organizatave më të vjetra të futbollit në botë.

22 mars 1943 – Hapet shërbimi i ndërsjellë i radiotransmetimit mes Turqisë dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës (ShBA).

22 mars 1945 – Egjipti, Siria, Libani, Jordania, Arabia Saudite, Iraku dhe Jemeni themeluan organizatën e Ligës Arabe në Kajro.

22 mars 1963 – Doli në shitje albumi i parë i grupit britanik “The Beatles” me titull “Please please me”.

22 mars 1968 – Studentët e Universitetit NanterreParis, të cilët ishin kundër luftës së ShBA-së në Vietnam dhe kërkonin bërjen e reformave në arsim, të udhëhequr nga Daniel Cohn-Bendit, pushtuan auditorin e parë të universitetit dhe në këtë mënyrë i filluan ngjarjet që njihen si “Ngjarjet e 68-ës”. 

22 mars 2001 – Vdes Sabiha Gokçen, njëra prej piloteve të para në botë dhe pilotja e parë e avionit luftarak. Sabiha Gokçen ishte njëra prej 8 fëmijëve të birësuar nga Mustafa Kemal Ataturku.Lajme të ngjashme