Sateliti i parë celular i Turqisë "Grizu-263A" është sinjalizuar me sukses

Bëhet e ditur se ekipi hapësinor “Grizu-263”, i përbërë nga studentë nga Fakulteti i Inxhinierisë i Universitetit Bulent Ecevit në Zonguldak (BEU), ka marrë me sukses sinjale nga sateliti i parë celular i Turqisë.

1762465
Sateliti i parë celular i Turqisë "Grizu-263A" është sinjalizuar me sukses

Bëhet e ditur se ekipi hapësinor “Grizu-263”, i përbërë nga studentë nga Fakulteti i Inxhinierisë i Universitetit Bulent Ecevit në Zonguldak (BEU), ka marrë me sukses sinjale nga sateliti i parë celular i Turqisë, i cili u lëshua në hapësirë ​​nga baza Cape Canaveral në Florida të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Sateliti “Grizu-263A” u lëshua në orën 18:25 me orën turke dje me raketën “Falcon 9” të kompanisë “Space X”, rreth një orë pasi u nis në hapësirë.

Në një postim në llogarinë e rrjeteve sociale të ekipit hapësinor “Grizu-263” thuhet: "Sinjalet e para nga sateliti ynë ‘Grizu-263A’ u morën me sukses, sateliti ynë është gjallë. Dëshirojmë të falënderojmë Mehmet Fatih Engin, Tahsin Çagri, Ibrahim Arda, Yilmaz Bariş Erkan dhe Bilge Demirkoz që mundësuan që sinjalet tona të merren."

Kapiteni i ekipit Çagla Aytaç Dursun tha në llogarinë e saj në rrjetet sociale se "Kjo është një krenari. Ne e projektuam, prodhuam, testuam dhe dërguam në hapësirë. Tani sateliti ynë Grizu-263A është në krye të misionit të tij."

Sateliti, i quajtur sipas minatorëve të vrarë në shpërthimin e grizusë në Zonguldak më 3 mars 1992, është planifikuar të rrotullohet rreth tokës për 4 vjet e 8 muaj në një orbitë të ulët tokësore prej rreth 525 kilometrash.

 


Lajme të ngjashme