Thatësia dhe sëmundjet godasin prodhimin e ullirit

Pritet që këtë vit të ketë rrallim të vajit të ullirit, dhuratë e Perëndive për Mesdheun dhe që garanton shkencën e të zgjat jetën.

Thatësia dhe sëmundjet godasin prodhimin e ullirit

Korrjet shumë të këqija të ullinjve këtë vit në Itali, si edhe në një pjesë të madhe të jugut të Evropës, kërcënojnë jo vetëm vazhdimësinë e disa fermave, por gjithashtu ul mundësinë e gjetjes së tij me një çmim të mirë.

Çmimet e vajit të ullirit po shpërthejnë, dhe konsumatorët në të gjithë botën me siguri do të paguajnë më shumë për këtë produkt në bazë të ushqimit mesdhetar, vlerat e të cilit mburren si nga “llupsat” edhe nga dietologët.

Në Itali, Toskana dhe Obria, kodrat e të cilave prodhojnë prej shekujsh një vaj ekstra të virgjër me aroma delikate, janë prekur në veçanti nga pasojat e motit shumë të keq që dominoi këtë verë.

Në Spanjë, nga ku doli gjysma e vajit të ullirit të prodhuar në botë, është një kombinim i thatësirës me disa baktere që rrezikon ta përgjysmojë prodhimin këtë vit.

Në jug të Italisë, është një tjetër lloj bakteri i ardhur nga Amerika Jugut që po shkatërron ullinjtë.


Fjalët Kyçe:

Lajme të ngjashme