Fituesit e çmimit Nobel në Kimi që nga viti 1960

Siç njofton komiteti i dhënies së çmimeve Nobele, amerikanët Eric Betzig, William E Moerner dhe gjermani Stefan Hell fituan çmimin Nobel në Kimi 2014 për punën e tyre për fluoreshencën mikroskopike.

Fituesit e çmimit Nobel në Kimi që nga viti 1960

”Amerikanët Eric Betzig, William E Moerner dhe gjermani Stefan Hell fitojnë çmimin Nobel në Kimi 2014 për punën e tyre për zhvillimin e fluoreshencës mikroskopike”, thuhet në njoftimin e këtij komiteti.

Ky çmim është dhënë që nga viti 1901.

Marie Curie ishte e para grua që fitoi këtë çmim në vitin 1911 për zbulimin e radiumit dhe poloniumit. Më poshtë vijojnë fituesit e këtij çmimi që nga viti 1960:

2014 Eric Betzig, Stefan W Hell dhe William E Moerner

2013 Martin Karplus, Michael Levitt, Arieh Warshel

2012 Brian K Kobilka, Robert J Lefkowitz

2011 Daniel Shechtman

2010 Richard F Heck, Ei-ichi Negishi, Akira Suzuki

2009 Venkatraman Ramakrishnan, Thomas A Steitz, Ada E Yonath

2008 Osamu Shimomura, Martin Chalfie, Roger Y Tsien

2007 Gerhard Ertl

2006 Roger D Kornberg

2005 Yves Chauvin, Robert H Grubbs, Richard R Schrock

2004 Aaron Ciechanov, Avram Hershko, Irwin Rose

2003 Peter Agre, Roderick MacKinnon

2002 John Fenn, Koichi Tanaka, Kurt Wuethrich

2001 William Knowles, Ryoji Noyori, K Barry Sharpless

2000 Alan J Heeger, Alan G MacDiarmid, Hideki Shirakawa

1999 Ahmed Zewail

1998 Walter Kohn, John A Pople

1997 Jens C Skou, Paul D Boyer, John E Walker

1996 Robert F Curl Jr, Richard E Smalley, Harold Kroto

1995 Paul Crutzen, Mario Molina, F Sherwood Rowland

1994 George A Olah

1993 Kary Mullis, Michael Smith

1992 Rudolph A Marcus

1991 Richard R Ernst

1990 Elias James Corey

1989 Sidney Altmann, Thomas Cech

1988 Johann Deisenhofer, Robert Huber, Hartmut Michel

1987 Donald J Cram, Charles J Pedersen, Jean-Marie Lehn

1986 John Polanyi, Dudley Herschbach, Lee Yuan-tse

1985 Herbert A Hauptmann, Jeroma Karle

1984 Robert Bruce Merrifield

1983 Henry Taube

1982 Aaron Klug

1981 Kenichi Fukui, Roald Hoffmann

1980 Paul Berg, Walter Gilbert Frederick Sanger (for the second time)

1979 Herbert C Brown,Georg Wittig

1978 Peter Mitchell

1977 Ilja Prirogine

1976 William Lipscomb

1975 John Warcup Conforth

1974 Paul L Flory

1973 Ernst Otto Fische, Geoffrey Wilkinson

1972 Christian Anfinsen, Stanford Moore, William Stein

1971 Gerhard Herzberg

1970 Luis Leloir

1969 Odd Hassel, Derek Barton

1968 Lars Onsager

1967 Manfred Eigen, Ronald Norrish, George Porter

1966 Robert S Mulliken

1965 Robert Burns Woodward

1964 Dorothy Crowfoot Hodgkin

1963 Max Ziegle, Giulio Natta

1962 John Cowdery Kendrew, Max Perutz

1961 Melvin Calvin

1960 Willard Libby.


Fjalët Kyçe:

Lajme të ngjashme