Sot është 716-vjetori i themelimit të Perandorisë Osmane

Sot kremtojmë 716-vjetorin e themelimit të Perandorisë Osmane. Sot përkujtojmë me të mirat e tij një shtet të madh botëror, i cili për 622 vjet sundoi në Azi, Evropë dhe Afrikë.

Sot është 716-vjetori i themelimit të Perandorisë Osmane

Tokat e Anadollit, të cilat ishin nën sundimin e Perandorisë Bizantine, ishin braktisur për shkak të sulmeve shekullore arabe. Perandoria Bizantine, e cila nuk kishte marrë masa efektive ndaj dyndjeve arabe, ndërmori një veprim të fundit dhe vendosi që duke filluar nga viti 1064 ti dëbojë jashtë Anadollit turqit që ishin vendosur në zona si Ani dhe Ahlat. Trupat bizantine të komanduara nga Diogjeni, pavarësisht epërsisë që kishin në numër, në vitin 1071pësuan humbje ndaj ushtrisë turke të komanduar nga Sulltan Alparslani në betejën e Malazgirtit. Me fitoren e luftës së Malazgirtit nga turqit, filloi edhe procesi i banimit dhe kthimit të Anadollit në atdhe duke e quajtur atë Diyar-i Rum (Vendi i Romës).

Me mijëra turkmenë të ardhur nga Azia Qendrore u vendosën në të katër anët e Anadollit. Njëri prej fiseve turke Oguz që ishin vendosur në Anadoll ishte edhe fisi Kayi. Selxhukët e Anadollit, të cilët si kryeqytet kishin Konya-n, fisit Kayi i dhanë zonat Sogut (Söğüt) dhe Domaniç, krahina që ndodheshin në kufirin me Perandorinë Bizantine. Fisi Kayi numëronte 400 çadra dhe si udhëheqës kishte Ertugrul Gaziun. Pasi u vendos në këtë zonë ky fis filloi fushatat ushtarake dhe dyndjet drejt zonave përreth duke i ngadhënjyer ato.


Fjalët Kyçe:

Lajme të ngjashme