Sot është 716-vjetori i themelimit të Perandorisë Osmane

Sot kremtojmë 716-vjetorin e themelimit të Perandorisë Osmane. Sot përkujtojmë me të mirat e tij një shtet të madh botëror, i cili për 622 vjet sundoi në Azi, Evropë dhe Afrikë.

Sot është 716-vjetori i themelimit të Perandorisë Osmane

Gjatë periudhës së Sulltan Javuz Selimit Perandoria Osmane mori përsipër edhe Kalifatin dhe në këtë mënyrë sulltanët osmanë filluan të administrojnë një territor të gjerë. Ndërkaq gjatë periudhës së Sulltan Sulejmanit të Madhërishëm kjo perandori arriti në kulmin e saj. Historia e Evropës, Azisë dhe e Afrikës nuk mund të kuptohet qartë nëse nuk studiohet edhe historia osmane. Osmanlinjtë i kushtuan rëndësi të vepruarit në mënyrë të drejtë në të gjitha rajonet që ata administronin. Shteti osman i qëndroi larg kolonizimit. Ai i shmangej përdorimit të forcës, përveç rasteve të kryengritjeve. Edhe Palestina me Jerusalemin, të cilët në ditët e sotme janë problemi më i madh i Lindjes së Mesme, gjatë Perandorisë Osmane nuk kishin asnjë problem. Rajoni jetonte në një atmosferë paqësore.

Ashtu si çdo perandori tjetër edhe Perandoria Osmane u fshi nga skena e historisë si pasojë e zhvillimeve ekonomike të kohës që ndodhën me ndikimin e risive industriale e shkencore. Sot kremtojmë me entuziazëm përvjetorin e themelimit të Perandorisë Osmane, e cila dha shembuj të rëndësishëm në çështjen e sundimit me drejtësi në botë dhe që përbën një pjesë të rëndësishme të historisë turke.


Fjalët Kyçe:

Lajme të ngjashme