Lufta e naftës

Lufta e naftës

Strukturimi “Ad Hoc” i krijuar nga Rusia dhe anëtarët e Organizatës së Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) të quajtur OPEC Plus është përpjekur të sigurojë që çmimet e naftës të mbeten në një nivel të caktuar duke rregulluar bilancin e ofertës-kërkesës për një kohë të gjatë. Sidomos u vërejt se anëtarët e OPEC Plus gradualisht humbën aksionet e tregut dhe stabilitetin e çmimeve, pasi prodhuesit amerikanë të naftës shkëmbore rritën prodhimin, por disi ata arritën ta vazhdojnë këtë bashkëpunim. Sidoqoftë, kur vala e re e formuar nga koronavirusi i ri filloi të godiste të gjitha vendet, tregu i naftës pësoi një tronditje dhe kur ekonomia globale u trondit dhe shkaktoi një proces të ri recesioni, vendet e OPEC Plus hynë në një mundje krahu të kryesuar nga Arabia Saudite dhe Rusia.