Analiza e javës – Konfliktet ushtarake gjatë kohës së epidemisë së koronavirusit

Analiza e javës – Konfliktet ushtarake gjatë kohës së epidemisë së koronavirusit

Megjithëse epidemia e kurorës u shndërrua në një krizë globale dhe tronditi të gjithë aktorët globalë, veçanërisht SHBA-të, konfliktet në shkallë të Lindjes së Mesme vazhdojnë me gjithë shpejtësi. Edhe pse OKB-ja bën thirrje për armëpushim në rajonet ku vazhdojnë konfliktet, gjakderdhja vazhdon në Libi, Siri dhe Jemen. Ndërkohë që demonstratat e shkaktuara nga problemet ekonomike dhe korrupsioni filluan përsëri në Liban, qeveria në Irak nuk mund të korrigjojë ekonominë e saj të varur nga nafta. Nga këto vende, veçanërisht Libia, Siria dhe Jemeni janë dorëzuar në konflikt të brendshëm në vend se të luftojnë epideminë e koronavirusit. Nuk është e mundur të arrihet shifra reale për dimensionet e epidemisë së koronës në ndonjë prej këtyre vendeve. Në këto zona epidemia dhe konflikti i brendshëm duket se janë ndërthurur njëra me tjetrën. Ndërkaq institucionet ndërkombëtare nuk duket se kanë marrë një pozicion përtej paralajmërimit. Për më shumë dëgjoni vlerësimin e Murat YEŞİLTAŞ, Drejtor i Studimeve të Sigurisë pranë Fondacionit për Kërkime Politike, Ekonomike dhe Sociale (SETA) në Ankara.