Analiza e javës - Doktrina e sigurisë së Turqisë

Analiza e javës - Doktrina e sigurisë së Turqisë

Pas tentativës së dështuar për grushtshtet të 15 korrikut Turqia përvetësoi e një doktrinë të re të sigurisë nën udhëheqjen e Presidentit Recep Tayyip Erdogan. Me operacionet ushtarake matanë kufirit ajo synon t’i shkatërrojë kërcënimet në burim pa arritur në Turqi, ndërsa me anë të marrëveshjeve të bashkëpunimit ushtarak me shumë vende, ajo vendosi baza dhe hap pas hapi u bë një forcë e madhe ushtarake në rajonin e saj më shumë se thjesht një fuqi e butë. Me anë të investimeve në industrinë e mbrojtjes Turqia krahas plotësimit të nevojave të saj ushtarake, është bërë edhe një eksportues i rëndësishëm në këtë fushë. Për më shumë dëgjoni vlerësimin e Can ACUN, ekspert i marrëdhënieve ndërkombëtare dhe politikave të jashtme pranë Fondacionit për Kërkim e Politike, Ekonomike dhe Sociale (SETA) në Ankara.