A e dini se “guri i zi” që nxirret në Erzurum është një nga stolitë më të vjetra në botë?

A e dini se “guri i zi” që nxirret në Erzurum është një nga stolitë më të vjetra në botë?

Guri i zi, një nga stolitë më të vjetra të njohura nga njerëzimi, është një nga simbolet më të rëndësishme të provincës së Erzurumit në Turqi dhe më cilësori i këtij lloj guri gjenden tokat e kësaj krahine. Ky është një lloji guri i vështirë për t’u nxjerrë, është në sasi të pakët (me pak rezerva), por punohet me lehtësi. Përveç të qenit simbol i lokalitetit Oltu ai gjithashtu është edhe një burim të ardhurash për qindra familje të këtij rajoni.


Fjalët Kyçe: Turqi , stoli , Erzurum , Oltu , guri i zi