A e dini se Festa e Shëngjergjit është përfshirë në Listën e Trashëgimisë Kulturore Jomateriale të Turqisë dhe Maqedonisë së Veriut?

A e dini se Festa e Shëngjergjit është përfshirë në Listën e Trashëgimisë Kulturore Jomateriale të Turqisë dhe Maqedonisë së Veriut?

«Shëngjergji» pra «Hidrellez» është krijuar nga bashkimi i fjalëve «Hidir» dhe «Iljaz». Në Turqi kjo festë përmendet me emra si «Hizir-Ilyas», «Ederlezi», «Kakava, Haftamal», «Egrilce», «Egrice» dhe në Maqedoni si «Hiderlez», «Edirlez», «Erdelezi» dhe «Herderlezi». Besohet se «Hidir» dhe «Iljaz», që ndihmojnë njerëzit si mbrojtësit e tokës dhe ujit, takohen një herë në vit më 6 maj. Gjashtë maji pranohet si zgjimi i natyrës dhe festohet si dita e pranverës. Këto rituale bazohen në dëshirat e shprehura që viti të kalojë në begati, shëndet, paqe dhe lumturi.