A e dini se në botë ka 8 specie breshkash që jetojnë në det dhe se dy nga këto i lënë vezët në brigjet mesdhetare të Turqisë?

A e dini se në botë ka 8 specie breshkash që jetojnë në det dhe se dy nga këto i lënë vezët në brigjet mesdhetare të Turqisë?

Nga tetë speciet e breshkave të detit që jetojnë në rruzullin tonë tokësor, ekzistojnë dy specie, të cilat quhen breshka deti me kokë të madhe (Caretta Caretta) dhe breshka e gjelbër e detit (Chelonia Mydas). Këto dy lloje breshkash deti zakonisht bëjnë shumë fole në plazh dhe i lënë vezët e tyre gjatë natës mes muajve maj-gusht duke filluar nga zonat Ekincik-Dalyan e deri në Yumurtalik-Samandag të bregdetit turk.

Turqia është një nga hapësirat më të rëndësishme në pellgun e Mesdheut për shumimin e breshkave të gjelbra të detit, pasi gjysma e popullsisë së tyre jeton në Turqi. Studimet tregojnë se numri i popullatës së breshkës së gjelbër të detit po bie me shpejtësi në pellgun e Mesdheut. Prandaj, breshkat e detit mbrohen me marrëveshje të ndryshme. Ndërkaq në Turqi janë duke vazhduar përpjekjet sistematike për ruajtjen e breshkave të detit.