Projekti gjigant i partneritetit strategjik në energji: Rrjedha Turke

Ka përfunduar etapa detare e linjës së parë të projektit gazsjellës “Rrjedha Turke”, që do të furnizojë Turqinë në me gaz. Ndërkohë po diskutohen itineraret për linjën e dytë, e cila do të furnizojë Evropën.

Rrjedha Turke
  • Kapaciteti i Përgjithshëm: 31,5 miliardë metra kub.
  • Etapa detare formohet nga 3 tubacione me gjatësi 930 km secili.
  • Kapaciteti i secilës linje është 15,75 miliardë metra kub gaz në vit.
  • Me linjën e dytë, gazi do të transmetohet në Evropë përmes Turqisë.
  • Linja e dytë do të lidhet me Greqinë ose Bullgarinë nga Turqia. Për këtë vazhdojnë bisedimet.
  • Tubacioni del nga qyteti Anapa i Rusisë dhe hyn në Kiyikoy të Turqisë.
  • Gazi natyror do të fillojë të rrjedhë nga Rusia drejt Turqisë në fund të vitit 2019.
  • “Rrjedha Turke” do të furnizojë me gaz qytete industriale si Stambolli, Bursa, Kocaeli dhe Izmiri duke u bërë garanci e prodhimit në rajon.
  • Turqia do të furnizohet me 15,75 miliardë metra kub gaz përmes një linje.
  • Shtrimi i tubave në 2.191 metra thellësi të Detit të Zi u realizua nga anija “Pioneering Spirit”, më e madhja në botë për ndërtimin në det.

Fjalët Kyçe: Rrjedha Turke , Rryma Turke , gazsjellës , gazi rus , energjia , siguria energjetike , partneritet strategjik , Turqi , Rusi