Turqi – Tempulli “Gobeklitepe”, struktura megalitike më e vjetër në botë

Që prej vitit 1995 e këtej, në kuadër të projektit të përbashkët të Institutit Gjerman të Arkeologjisë në Berlin dhe Muzeut të Sanliurfas, në “Gobeklitepe” janë zbuluar dhjetëra obeliskë të periudhës neolitike me trajtën e germës “T”, përmasat e të cilëve ndryshojnë nga 3 deri në 6 m dhe peshat nga 40 deri në 60 tonë, të zbukuruar me figura kafshës të egra.

Gobeklitepe

“Gobeklitepe”, një sit arkeologjik në juglindje të Turqisë, konsideruar si tempulli më i vjetër në botë, është shtuar në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s. Vendimi është marrë gjatë sesionit të 42-të të Komitetit të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në kryeqytetin Manama të Bahrejnit. Turqia mburret tashmë me 18 site arkeologjike të regjistruara në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.


Fjalët Kyçe: Gobeklitepe , sit arkeologjik , tempull , strukturë megalitike , obelisk , UNESCO , Turqi