Turqia ndërton centralin e parë nuklear

Centrali bërthamor “Akkuyu” është një termocentral bërthamor në ndërtim në Akkuyu, që ndodhet në vendin e quajtur Büyükeceli, Provinca Mersin, Turqi. Ajo do të jetë centrali i parë i energjisë bërthamore të vendit.

Centrali Nuklear Akkuyu

Projekti turk i energjisë bërthamore “Akkuyu” ka rifilluar pasi qeveria turke nënshkroi një marrëveshje me qeverinë ruse. Marrëveshja ndërqeveritare e bashkëpunimit për “Akkuyu” u ratifikua në vitin 2010. Njësia e parë pritet të hyjë në punë në vitin 2023. Tre njësitë e mbetura do të aktivizohen me radhë në intervale vjetore. Projekti parashikohet të kushtojë 20 miliardë dollarë dhe do të jetë centrali i parë atomik i Turqisë. 


Fjalët Kyçe: Centrali Bërthamor Akkuyu , #Akkuyu , energji bërthamore , central bërthamor , Mersin