Analiza e javës – Zhvillimet e fundit në Luftën e Ukrainës

Vlerësimi i prof. dr. Murat Yesiltas, Drejtor i Kërkimeve të Sigurisë pranë Fondacionit për Kërkime Politike, Ekonomike dhe Sociale (SETA) në Ankara në lidhje me zhvillimet e fundit në Luftën e Ukrainës.

1816539
Analiza e javës – Zhvillimet e fundit në Luftën e Ukrainës

Analiza e javës – Zhvillimet e fundit në Luftën e Ukrainës

Ndërkohë që pushtimi rus i Ukrainës la pas 58 ditë, tani është shfaqur nevoja për një analizë të plotë të zhvillimeve në terren. Nga sot mund të thuhet se kanë dalë në pah çështjet e mëposhtme. Pika e parë është dështimi ushtarak i Rusisë. Duket se plani origjinal operativ i Rusisë nuk u zbatua plotësisht dhe as plani apo planet tjera nëse dështon plani kryesor, nuk mund të zbatohet. Pavarësisht goditjes me sukses të objektivave ushtarake në Ukrainë, veçanërisht në ditën e parë të ofensivës ushtarake, dështimi për të marrë plotësisht kontrollin e aeroportit “Gostomel” pengoi funksionimin e duhur të linjave të furnizimit dhe logjistikës ruse brenda Ukrainës. Kjo bëri që forcat ruse të pësojnë viktima të rënda që në ditën e parë të luftës. Pavarësisht fokusimit në katër rajonet kryesore strategjike që nga fillimi i ofensivës ushtarake, Rusia nuk ka pasur sukses në zona që ka të ngjarë të ndryshojnë rezultatin e luftës, si në Kiev dhe Harkov. Pati një luftë të gjatë në Mariupol, por pasi qyteti u shkatërrua plotësisht, rusët arritën të marrin pjesërisht kontrollin. Edhe në rajonet Herson dhe Melitopol, lufta nuk u zhvillua në drejtim që priste Rusia. Në zona të tilla si Kievi, Chernihiv, Sumy, Irpin dhe Harkov, forcat ruse u detyruan të tërhiqen.

Duke marrë parasysh kohën e mbetur, shihet se efektiviteti ushtarak i ushtrisë ruse në terren është i dobët dhe ka vështirësi në zbatimin e procedurave standarde operative. Nga ana tjetër, kuptohet se Rusia, e cila nuk ka arritur t'u përmbahet parimeve të operacioneve të përbashkëta dhe nuk ka mundur të ruajë kontrollin dhe epërsinë e saj ajrore, nuk ka qenë efektive as në luftën propagandistike. Humbja e kryqëzorit “Moska”, elementi dhe zemra më e rëndësishme e flotës ruse të Detit të Zi, në  ditën e 51-të të luftës, i dha një goditje të rëndë prestigjit ushtarak të Rusisë gjatë gjithë luftës. Problemet dhe dështimet ushtarake në terren e kanë detyruar Rusinë të rishikojë planet e saj për Ukrainën. Plani i ri është të marrë kontrollin e plotë të rajonit të Donbasit dhe të ndajë republikat e vetëshpallura atje nga Ukraina.

Një tjetër gjë e rëndësishme për Rusinë është se qëndrueshmëria e saj ekonomike është dobësuar. Embargot e rënda dhe gjithëpërfshirëse ekonomike kanë pasur efekte të thella dhe kanë shkaktuar presion të madh mbi Rusinë. Kjo do të çojë në një thellim të krizës ekonomike në një afat të afërt dhe të gjatë dhe do të bëjë që Rusia të bëhet një ekonomi e dobët brenda shpërndarjes globale të fuqisë. Në një kohë kur lufta hyn në një fazë të re, Rusia mund të fitojë vetëm përfitime ushtarake, por do të përballet me sfida më të mëdha për sa i përket pasojave të saj strategjike.

Autor: Prof. dr. Murat YESILTASLajme të ngjashme