Analiza e javës: Operacionet “Kthetra Vetëtima dhe Rrufeja” në veri të Irakut

Vlerësimi i akademikut turk, Can Acun, studiues i politikave të jashtme pranë Fondacionit për Kërkime Politike, Ekonomike dhe Sociale (SETA) në Ankara.

1631295
Analiza e javës: Operacionet “Kthetra Vetëtima dhe Rrufeja” në veri të Irakut

Analiza e javës: Operacionet “Kthetra Vetëtima dhe Rrufeja” në veri të Irakut

Ndërkohë që vazhdon me vendosmëri lufta e Turqisë kundër terrorizmit të PKK-së, Ministria e Mbrojtjes Kombëtare (MSB) njoftoi se në veri të Irakut filluan operacionet “Kthetra Vetëtima dhe Rrufeja”. Pritshmëritë e mëparshme ishin që Turqia të ndërmerrte operacione të mëdha në muajt e pranverës dhe verës, veçanërisht në Irak.

Turqia vazhdon me vendosmëri luftën kundër terrorizmit të PKK-së, si brenda vendit ashtu edhe përtej kufirit, në rajone ku është e vendosur organizata terroriste, si Irak dhe Siri. Turqia ka përvetësuar një menaxhim agresiv të luftës të bazuar në presion të plotë kundër organizatës separatiste terroriste. Dhe ne shohim se kjo strategji ka dhënë rezultate të rëndësishme në vitet e fundit. Ndërsa aftësia e organizatës për të vepruar brenda Turqisë u minimizua në një shkallë të gjerë, anëtarët e organizatës separatiste terroriste në zonat rurale ranë nën 300.

Por në thelb, lufta e Turqisë me organizatën separatiste terroriste PKK vazhdon në boshtin Irak-Siri. Strategjia themelore e Turqisë në lidhje me prezencën e organizatës në këto rajone bazohet kryesisht në regresionin e organizatës terroriste nga vija kufitare turke, fundi i kontrollit territorial dhe kontrolli i tokës dhe izolimit në linjën Irak-Siri nga plotësisht duke e shkëputur atë.

Në këtë aspekt, Forcat e Armatosura Turke (TSK) filluan një operacion të ri ushtarak në veri të Irakut në rajonet Metina, Avashin-Basyan. Me operacionet “Kthetra Vetëtima dhe Rrufeja” synohet të pastrohet plotësisht organizata terroriste PKK nga zonat malore në veri të Irakut. Në operacionet, ku përdoren njëkohësisht forcat ajrore dhe tokësore, forcat speciale dhe njësitë komando janë dislokuar në kodrat strategjike në rajon. Ne mund të parashikojmë që Forcat e Armatosura Turke do të marrin kontrollin e kodrave dominuese strategjike këtu dhe më pas do të krijojnë baza ushtarake aty. Në këtë mënyrë edhe do të sigurohet vija kufitare turke, edhe do të shkatërrohen zonat e stërvitjes dhe qendrat e komandës dhe kontrollit të organizatës në rajon. Deri më tani, elementët e PKK-së në rajon nuk kanë qenë në gjendje të tregojnë një rezistencë serioze. Ndërkohë që linjat mbrojtëse të organizatës në rajon u shkatërruan në një shkallë të gjerë, rreth 60 terroristë të organizatës u neutralizuan.

Pas fortifikimeve të Forcave të Armatosura Turke në këto rajone, ne gjithashtu mund të parashikojmë që gjatë pjesës tjetër të vitit 2021 do të kryhet një operacion i madh ushtarak drejt rajonit më jugor, në Gara, dhe përfundimisht në Kandil. Përsëri në Irak, zhvillimet në rajonin e Sincarit (Sinxhar) do të vazhdojnë të mbeten në fokusin e Turqisë. Nëse organizata separatiste terroriste PKK nuk spastrohet me të gjithë nën-elementet e saj në kontekstin e marrëveshjes së arritur midis Bagdadit dhe Erbilit në këtë rajon, ka shumë të ngjarë që ushtria turke të marrë në objektivë Sincarin.

 


Lajme të ngjashme