Koment - Procesi i rikthimit në Bosnje-Hercegovinë

Sipas të dhënave te UNHCR-së deri më sot në Bosnjë-Hercegovinë në shtëpitë e tyre janë kthyer pak më shumë se 1 milionë njerëz nga 2,2 milionë të shpërngulur me forcë në total gjatë luftës civile të Bosnjës.

Koment - Procesi i rikthimit në Bosnje-Hercegovinë

Për të siguruar një proces të vazhdueshëm të rikthimit duhet të zgjidhen problemet si ai i strehimit, sigurimit të punësimit, kushteve të volitshme të arsimit, sigurimi shëndetësor, social, ligjor dhe politik. Komisariati i Lartë për Refugjatë i Kombeve të Bashkuara, UNHCR ishte përgjegjës për ti siguruar këto kushte gjatë periudhës së pasluftës. Më pas kjo përgjegjësi i kaloi Task Forcës për Rindërtim dhe Rikthim (RRTF). Me kalimin e kohës kjo përgjegjësi i kaloi udhëheqjeve vendore të cilat nuk kanë mundësi të mjaftueshme materiale. Ndërsa për shkak të kushteve të pamjaftueshme procesi i rikthimit në Bosnje-Hercegovinë mori fund pa përfunduar.

Dr. Erhan TURBEDAR


Fjalët Kyçe:

Lajme të ngjashme